09.04.2024

Et af Danmarks største kunstværker hænger nu i Københavns Lufthavn

280 meter langt og 6 meter højt. Det er målene på det kunstværk, som netop er indviet i centrum af Københavns Lufthavn. Det gigantiske maleri skal skjule ombygningen af terminalen og give passagererne en rolig oplevelse. 

Den danske kunstner Ruth Campau har netop afsluttet sin største opgave nogensinde: Et kunstværk midt i Københavns Lufthavn, som hver dag passeres af 25.000 mennesker. Maleriet skjuler en byggevæg ind til den store ombygning af terminalen, som er i fuld gang. Dermed vil passagererne blive mødt af dragende farver og meditative penselstrøg i stedet for kraner og byggerod.

 

"Vores passagerer skal føle sig velkomne og have en rar oplevelse, når de rejser gennem lufthavnen. Det gør vi en stor dyd ud af. Men under ombygningen vil der være mindre dagslys og mindre plads, og derfor har vi inviteret Ruth Campau til at skabe et kunstværk, der giver øjet noget rart at kigge på og indgyder til ro i rejsesituationen, der typisk kan være lidt stresset", siger Lise Agerley Kürstein, kommunikations- og pressechef.

 

Ruth Campau har solid erfaring med kunst i stor skala, men dette er alligevel en særligt kompleks opgave. Derfor har hun udarbejdet kunstværkets 250 plader i et midlertidigt værksted i lufthavnen sammen med to assistenter. Værket er malet med en 3 meter lang kost for at opnå det udtryk, Ruth Campau har forfinet gennem sin lange kunstnerkarriere.

 

"Det er enormt spændende at arbejde i lufthavnen, fordi der er så mange forskellige mennesker. Værket afspejler den konstante strøm af passagerer, der bevæger sig forbi kunsten hver dag: Det består af lange penselstrøg, der løber fra gulv til loft, og som over de 280 meter skaber en strøm af farver. På den måde tager jeg passagererne i hånden, fører dem gennem en farverig korridor, hvor hvert farvestrøg er udtryk for et menneskeligt nærvær, som jeg håber kan forplante sig til de forbipasserende", siger Ruth Campau.

 

Det imponerende kunstværk skærmer for et af de største byggerier i lufthavnens historie. Terminalområdet mellem Gates B og C bliver udbygget og ombygget for at skabe bedre plads til bagageudlevering, paskontrol, butikker og restauranter.

 

"Det er et enormt projekt, som opgraderer et 40 år gammelt område af lufthavnen, og giver os den plads, vi mangler, for at være beredt på fremtiden. Jeg kan godt love, at det bliver en endnu bedre oplevelse at flyve via Københavns Lufthavn, og at byggeriet designes i en smuk viderefortolkning af vores arkitektoniske DNA. Der går nogle år før byggeriet er færdigt, men Ruth Campaus smukke værk skulle gerne forsøde ventetiden", siger Lise Agerley Kürstein, kommunikations- og pressechef.

 

Dele af det nye terminalområde vil stå klar i 2026, mens det endelige byggeri er færdigt i 2028.

 

Om kunstværket

  • Kunstværket bærer titlen "Something in the way we move"
  • Værket er blevet til i et samarbejde mellem Københavns Lufthavn, Ruth Campau, kunstbureauet Creator Projects og Zeso Architects
  • Arbejdet med maleriet har været i gang siden oktober 2023
  • Hele maleriet er produceret i lufthavnen, inkl. de 45 farver, som er blandet på stedet
  • I takt med, at byggeriet skrider frem, vil kunstværket ændre form, position og udtryk
  • Ruth Campau (f. 1955) bor og arbejder i København. Hun er kendt for at skabe store og ambitiøse malerier, der udvider vores opfattelse af arkitektur. Hendes kunst er repræsenteret i flere offentlige og private samlinger, heriblandt hos ARKEN - Museum for Samtidskunst, Kunsten Museum for Moderne i Aalborg og Malmø Kunstmuseum. I 2020 modtog Campau Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sit vedholdende og betydelige arbejde.

 

 

Fremtidens terminal

  • Københavns Lufthavn skaber et helt nyt transitområde i direkte forlængelse af den eksisterende terminal. Byggeriet indebærer 60.000 kvadratmeter nybyg og ombygning af 10.000 eksisterende kvadratmeter.
  • Med det nye terminalområde bliver bagageudleveringen fordoblet i størrelse, paskontrollen får flere spor, og transitområdet udvides 60 meter i retning mod startbanerne. Det skaber mere plads og dagslys til passagererne, som kan se frem til et større udbud af restauranter og butikker pakket ind i en smuk viderefortolkning af lufthavnens nordiske arkitektur.
  • Det nye terminalområde står endeligt færdigt i 2028.