10.02.2022

Stille januar i CPH: Travl vinter ferie venter - husk mundbind

Januar er traditionelt en stille måned. Det var den også i år med 820.000 rejsende i terminalerne, omkring 40 procent i forhold til 2019. Nu venter en travl vinterferie. Der er tre vigtige råd: Husk mundbind i terminalerne, forbered dig grundigt og kom til tiden. 

 

”Traditionelt er januar en stille rejsemåned – også i år. Nu er vi klar til vinterferien med fuldt tryk på rejseglæden, uanset om det er til sne, storby eller vintersol. Vi forventer mest travlhed i dagene omkring fredag og lørdag den 11.-12. februar med samlet op mod 40.000 rejsende dagligt,” fortæller Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

 

De rejsende vil møde en lufthavn, der efterhånden ligner sig selv. Hele 83 butikker og spisesteder er åbnet i takt med at passagerne er vendt tilbage – flere af dem helt nye som f.eks. Gasolin Grill, Oli Olis poké bowls og WOK’s thaimad. Når det gælder shopping, er der også nyt som f.eks. Moncler og Loewe.

 

”Livet er for alvor tilbage i terminalerne. Nu ser vi, efter alt at dømme, ind i et forår og en sommer, hvor COVID-19 svækkes, rejsemulighederne styrkes og endnu flere restriktioner i Europa og resten af verden bliver fjernet,” siger Peter Krogsgaard.

 

Husk mundbind, forberedelse og tiden
Mens COVID-19 ikke længere anses som en samfunds-kritisk sygdom i Danmark og stort set alle restriktioner er fjernet, er der dog fortsat restriktioner og regler i de fleste lande verden over.

 

”Når du træder ind i lufthavnen, er du i gang med rejsen og er i et internationalt område. Her følger vi anbefalingerne fra det europæiske agentur for luftfartssikkerhed, EASA. Det betyder, at alle skal bære mundbind i terminalerne og i flyene,” understreger Peter Krogsgaard.

 

Der er fortsat også meget forskellige regler, restriktioner og dokumentationskrav i de enkelte lande.

 

”Derfor opfordrer vi alle rejsende til at forberede sig ekstra grundigt hjemmefra og have alle dokumenter klar. Samtidig skal man også være indstillet på at det kan tage længere tid at tjekke ind, da de fleste lande kræver at flyselskaberne tjekker alle dokumenter, inden man får lov til at komme ind i terminalerne og ud i flyene. Derfor er det også vigtigt, at man kommer til tiden,” fortæller Peter Krogsgaard.

 

Normalt er mødetiden i lufthavnen to timer før flyafgang for rejser til Europa og tre timer for de lange rejser ud af Europa. Her er det vigtigt at tjekke mødetiden hos sit flyselskab.

 

Spanien og Nordjylland topper listen
Da indenrigstrafikken er langt mindre ramt end udenrigstrafikken, endte Aalborg som januars største destination med 41.000 rejsende. Også samlet i 2021 toppede den nordjyske lufthavn med 566.000 passagerer.

 

Også på rejselande fortsatte tendensen fra 2021, hvor Spanien var suverænt største rejsemål med 1,1 million rejsende. Det gælder også i januar, hvor både kanariske Las Palmas og Malaga er på top-10-listen.

 

I forhold det sidste år før COVID-19 pandemien lander indenrigstrafikken på 55 procent af normalen i januar, Europatrafikken på omkring 43 procent, mens de lange interkontinentale flyrejser ud af Europa er på 33 procent af januar 2019.

 

I alt 820.537 passagerer var igennem Københavns Lufthavn – i forhold til den katastrofalt stille januar i 2021 en fremgang på hele 369 procent. Det er dog stadig kun 41,6 procent i forhold til 2019.

 

 

Download Excel