To års underskud i CPH på knap DKK 1,5 milliard er vendt til mindre overskud
Københavns Lufthavn kan for første gang siden 2020 fremvise et overskud i tredje kvartal på DKK 234 millioner før skat og dermed et samlet overskud i årets første ni måneder på DKK 221 millioner. Den opbyggede milliardgæld grundet COVID-19 er dog fortsat en udfordring for ambitionen om at investere i fremtiden.
Med 16 millioner passagerer, 275 ruter at vælge imellem og et overskud før skat i årets første ni måneder på DKK 221 millioner, er Københavns Lufthavn på vej ud af den værste krise i nyere tid.
”Selvom energikrise, krig, inflation og risiko for COVID-19 varianter skaber fornyet usikkerhed, er det forventningen at årets regnskab samlet ender i et plus på DKK 125-225 millioner. Så det ser ud til at lysne for luftfarten trods mange, mørke skyer i horisonten. Det går bedre – men vi er bestemt ikke i mål endnu,” siger administrerende direktør Thomas Woldbye.
Tredje kvartal endte med et overskud før skat på DKK 234 millioner, en forbedring i forhold til DKK 159 millioner i andet kvartal og markant bedre end årets første tre måneder, der gav et underskud på DKK 171 millioner.
”I de to første, ekstremt udfordrende kriseår akkumulerede vi et underskud før skat på lige knap DKK 1,5 milliard. Set i det lys er kvartalsregnskabet og årets første ni måneders samlede overskud på DKK 221 millioner tilfredsstillende,” siger Thomas Woldbye.
Omsætningen landede i tredje kvartal på DKK 1.071 millioner – en forbedring på 71% i forhold til samme periode i 2021. Samlet blev omsætningen i årets første ni måneder DKK 2.621 millioner. Det er dog stadig 21% mindre end 2019, det sidste normale år før COVID‐19 pandemien.
Travlt i terminalerne og på banerne
Der er i dag travlt i terminalerne, hvor otte ud af ti rejsende er tilbage og nye butikker og spisesteder er åbnet og genåbnet.
Genetableringen af rutenetværket er også godt i gang. Ved udgangen af tredje kvartal blev der fløjet til og fra 144 destinationer, svarende til indeks 89 i forhold til 2019. Forventningen er, at året slutter med omkring 22 millioner passagerer. I 2019 var der 30,3 millioner.
”Vi kan se, at flyselskaberne har fået godt fat her i CPH og at mange rejsemål betjenes af flere selskaber. Vi tæller i dag 275 ruter til de nuværende 144 destinationer – og det er faktisk lidt flere ruter end før krisen ramte. Dertil kommer at flyene igen er godt fyldt op. Otte ud af ti sæder er solgt,” siger Thomas Woldbye.
Da corona-pandemien ramte i marts 2020 var der lige knap 2.700 ansatte i København Lufthavn. Efter nedlæggelse af omkring 800 stillinger og markante besparelser begyndte passagerne at vende tilbage i år, og dermed også behovet for flere hænder og hoveder. I dag er der omkring 2.350 medarbejdere i CPH.
”Vi har håndteret forårets og sommerens meget hurtige stigning i antallet af flyoperationer og passagerer fornuftigt, mens vi har ansat flere end 500 nye medarbejdere,« siger Thomas Woldbye.
Den voksende rejselyst har skabt masser af nye jobs og aktivitet i hele lufthavnen. Fra lavpunktet i september 2021 er antallet af ansatte i de knap 1.000 virksomheder i og omkring lufthavnen vokset med 3.300 fra 12.800 til i dag omkring 16.100.
”Lufthavnen er ramme for et af Danmarks største økonomiske økosystemer med en værdiskabelse der rækker langt ud over vores egen matrikel. Derfor er det vigtigt for dansk økonomi, at vi har gang i forretningen. I det seneste år er der skabt flere end 3.300 jobs i og omkring lufthavnen,” siger Thomas Woldbye.
Gælden skal betales tilbage
Under de første to års krise blev der lånt DKK 2,2 milliarder for at holde lufthavnen i drift og foretage de nødvendige investeringer.
”Gælden skal betales tilbage, samtidig med vi meget gerne skulle være i stand til at investere i fremtidens bæredygtige lufthavn og fastholde positionen som Nordeuropæisk knudepunkt for flytrafik. Det er en meget stor udfordring,” siger Thomas Woldbye.
Han understreger, at Københavns Lufthavn fortsat skal have konkurrencedygtige priser.
”Men det er svært at se, hvordan vi skal undgå at blive dyrere med de store omkostningsstigninger vi ser, hvis vi samtidig skal kunne investere og betale gælden tilbage,” siger Thomas Woldbye.
Investeringer i fremtiden
Når det gælder investeringer, forventes niveauet for året som helhed at udgøre ca. DKK 950-1.000 millioner.
”Vi har stadig ambitioner om at investere i de kommende år i lufthavnen, men det vil afhænge af vores økonomiske formåen. Trods krisen har vi indtil videre holdt gang i det ambitiøse udviklingsprojekt med udvidelsen af terminalområdet efter sikkerhedskontrollen, hvor der blandt andet skal skabes mere plads til bagageudleveringen, passagerer og paskontrol,” siger Thomas Woldbye.
Fremtidige investeringer afhænger af en tilstrækkelig kompensation for omkostninger og investeringer i forbindelse med den aeronautiske infrastruktur, lyder det.