05.09.2022

Unge med autisme og ADHD får grøn uddannelse i CPH

CPH er helt bogstaveligt en grøn arbejdsplads med masser af beplantning og græs. Det skal passes, og den opgave skal seks unge med kognitive handicaps hjælpe med. I samarbejde med Glad Fonden starter de en toårig Grøn Service-uddannelse i CPH. Sidste hold var en succes. Seks ud af syv fik fleksjob og læreplads. 

De første af tre af seks elever på Grøn Service uddannelsen i CPH er klar
– her sammen med faglærer Winnie Kahn

 

”Jamen, det er det rigtige at gøre. Og det virker.”

 

Så kort kan det udtrykkes, når Lars Faurschou skal forklare, hvorfor Københavns Lufthavn fortsætter samarbejdet med Glad Fonden og nabokommunerne om at give unge med kognitive handicap en chance for at få en uddannelse og komme ind på arbejdsmarkedet – et samarbejde, der har været sat på pause under COVID-19 pandemien.

 

I 2018 lancerede Glad Fonden den 2-årige erhvervsrettede forsøgsuddannelse til unge med f.eks. autisme og ADHD.  

 

Alle kan noget
”De unge mennesker kan en masse – men det kræver en ekstra indsats. Alle kan noget, men i dag ender alt for mange på førtidspension. Sådan behøver det ikke at være,” siger Lars Faurschou.

 

”At man ikke kan passe et fuldtidsjob, betyder ikke, at man ikke kan passe et fleksjob. Med det her uddannelsesprojekt får de unge nogle helt klare kompetencer og et eksamensbevis. Af det første hold på syv har fem fået fleksjobs på f.eks. gartnerier og kirkegårde, mens vi her i lufthavnen har ansat en som lærling til jobbet som lufthavnsoperatør. Så projektet virker,” siger Lars Faurschou.

 

Den nye årgang på Grøn Service-uddannelsen i CPH tæller seks unge fra Dragør, Sundby, Brønshøj, Nordvest og Vanløse – Nicklas, Benjamin, Tobias, Marcus, Sigurd og Anja. Med sig har de faglærer Winnie Kahn, der er uddannet gartner.

 

Vil gøre forsøget permanent
Det er Glad Fonden, der har udviklet forsøgsuddannelsen sammen med en række virksomheder og kommuner.

 

”Samarbejdet med Københavns Lufthavn og andre store virksomheder er afgørende. Der er jo desværre mange unge med autisme, ADHD eller andre udfordringer, der ikke kan komme ind på en ordinær erhvervsuddannelse, så de efterfølgende kan få fx et fleksjob. Det er svært uden uddannelse,” siger Lene Timm, uddannelseschef for Flexuddannelsen under Glad Fonden.

 

Hun efterlyser mere politisk opbakning til projektet, der stadig er en forsøgsordning.

 

”Vores ambition er at uddannelsen bliver permanent, men det har der indtil videre ikke været politisk vilje til,” siger Lene Timm.

 

Man får meget igen ved at give
Flexuddannelsen er et forsøg med en uddannelse på et niveau, der mangler i dag. Med et eksamensbevis i hånden er der langt bedre mulighed for at få et fleksjob og dermed noget meningsfuldt at stå op til og et fællesskab.

 

”Når medarbejdere i Københavns lufthavn i dagligdagen indgår i oplæring af elever fra Flexuddannelsen, er de med til at uddanne en gruppe unge, der ellers ville have meget svært ved at få adgang til uddannelse og job. Det kræver selvfølgelig lidt ekstra i hverdagen, men vi hører også fra vores samarbejdspartnere, at de oplever at få meget igen,” siger Lene Timm.

 

Det er Lars Faurschou mere end enig i:

 

”At hjælpe de her unge på vej, giver simpelthen så meget god energi. Vi synes jo, vi har verdens bedste arbejdsplads, og den vil vi gerne dele ud af. Vi har jobs her i lufthavnen, hvor man skal bruge sine hænder, og de jobs er der ikke så mange af tilbage. Derfor synes jeg også vi har et ansvar både i vores afdeling og i CPH til at bidrage, hvor vi kan,” siger Lars Faurschou.