30.06.2021

Sommerens flyrejser kræver forberedelse, print og tålmodighed

Europa er genåbnet og titusinder af danskere flyver igen sydpå. Her ved indgangen til juli er der omkring 175 destinationer at vælge imellem. Men sommeren 2021 er ikke helt som den plejer. Der skal stadig bæres mundbind i lufthavne og fly i hele Europa - og man skal som rejsende huske at printe al dokumentation hjemmefra og væbne sig med tålmodighed. 

Antallet af rejsende vokser med flere tusinde hver uge. Rejsefeberen og den gode stemning er på vej op selvom der stadig er langt til sommeren 2019, hvor der i juli dagligt var 100.000 rejsende igennem terminalerne. I år forventes der 30-45.000 dagligt.

Selvom det meste af Europa i dag er i grønt i rejsevejledningerne, er der stadig en del ekstra at huske på, inden man drager afsted til en af de 175 destinationer, der kan rejses til i juli måned.

”Der er i år tre vigtige huskeregler: Forberedelse, forberedelse og forberedelse,” siger passagerchef Susanne Rose Plum.

Selvom langt de fleste EU- og Schengenlande i dag er klar til turister og forretningsrejsende er det stadig vigtigt at orientere sig om de forskellige Corona-regler, der kan være fra land til land – og hos de forskellige flyselskaber.

”Man skal møde velforberedt op i lufthavnen. Det vil sige at have undersøgt, hvilke krav der er på rejsemålet og hos flyselskabet. Det er også vigtigt at få printet alle relevante dokumenter, selvom man har et Corona-pas på telefonen,” lyder rådet fra passagerchefen.

Stadig mundbind i fly og lufthavn
Mens danskerne efterhånden har lagt mundbindet, skal det stadig med på rejsen. Københavns Lufthavn følger anbefalingerne fra EASA, der er EU’s agentur for luftfartsikkerhed.  Det betyder brug af mundbind i alle EU-lufthavne og hos stort set alle flyselskaber.

Går turen forbi et af de mange genåbnede serveringssteder i lufthavnen, er det ok at lægge mundbindet, når man spiser eller drikker. I dag er en næsten en tredjedel af stederne genåbnet og flere er på vej

Man skal også forvente, at det tager længere tid at tjekke ind. Derfor er der ekstra personale, der i køen tjekker dokumenter, så det går så hurtigt som muligt.

”Kort sagt, skal man huske at pakke ekstra tålmodighed med på sommerrejsen, hvor der kan være ekstra ventetid. Vi kan til gengæld love, at vi gør alt hvad vi kan, for at det bliver en så god oplevelse som muligt,” siger Susanne Rose Plum.

Som indtil videre det eneste flyselskab, tilbyder SAS, at man på flere af selskabets afgange, kan registrere alle sine rejsedokumenter og Corona-pas hjemmefra på et digitalt Travel Ready Center og dermed tjekke ind før man tager i lufthavnen.

I det hele taget er det en god ide at man tjekker reglerne hos det flyselskab, man har købt billet hos. Samtidig er det vigtigt også at tjekke de eksisterende rejseregler på blandt andet www.covidtravelrules.dk og coronasmitte.dk

Farvel og goddag skal foregå udenfor terminalerne
Anderledes denne sommer er også afsked og velkomst for familie og venner. Københavns Lufthavn følger retningslinjerne fra EASA om, at kun rejsende og personale må opholde sig i terminalerne.

Derfor skal der i år vinkes farvel og krammes goddag udenfor ved taxaholdepladsen eller på det nye lufthavnstorv.

”Her i lufthavnen savner vi alle de dejlige scener inde i terminalen med dannebrog og kram, når folk rejser ud og kommer hjem. Men det kommer vi til at opleve igen på den anden side af COVID-19 pandemien,” siger passagerchef Susanne Rose Plum.