12.05.2021

CPH april trafiktal: Blot 6.000 rejsende dagligt

April blev tæt på den koldeste måned i 35 år. Også i Københavns Lufthavn var den internationale trafik frosset helt til efter endnu en måned med rejsevejledninger i rødt. Der blev talt 182.094 rejsende, et fald på 92,7 procent i forhold til april 2019. Aalborg var igen suverænt største destination. Nu gør CPH klar til sommertrafikken. 

Der er stadig langt mellem passagererne i Københavns Lufthavn. I april var der i gennemsnit blot 6.000 rejsende dagligt igennem terminalerne. I april 2019 var der flere end 83.000.

”Mens resten af Danmark er godt i gang med at lukke op, er luftfarten stadig i knæ og omfattet af mange krav og restriktioner. I Københavns Lufthavn var der i april blot syv procent af det normale antal rejsende,” siger kommerciel direktør Peter Krogsgaard.

I april var der dagligt 138 ankomster og afgange mod 715 i 2019. Samtidig var kun hvert tredje flysæde fyldt. Normalt er det op mod 80 procent. De få, der i dag rejser, er typisk til vigtige familiebesøg eller forretningsrejser. Der er stadig langt imellem de ferierejsende som normalt udgør flere end 60 procent af passagerne.

Rejserestriktionerne til hele verden betyder, at Aalborg endnu en gang er absolut største destination fra København med 25.452 rejsende – omkring tre gange så mange som til de store europæiske knudepunkter i Frankfurt, Amsterdam og Paris. Også Rønne igen nummer to på listen over top ti destinationer.

Tålmodighed med i bagagen
Der er masser af muligheder for at rejse til sommer, men det bliver ikke helt som det plejer. De udenrigsrejsende skal i dag kunne fremvise dokumentation for negativ-test eller vaccine for at kunne komme afsted. Det betyder at check-in processen tager længere tid. Når man kommer hjem, skal langt de fleste testes i lufthavnen. Det tager også tid.

I forbindelse med den politiske aftale om genåbning af rejseaktiviteten arbejder myndighederne lige nu på en plan for hvordan kravet om kvik-test af alle ankommende rejsende skal håndteres til sommer.

”Sommerens rejsende, skal have ekstra tålmodighed og tid med i bagagen – både når man kommer hjem og når man skal afsted. Som rejsende skal man også vide, at mange af de butikker og spisesteder, man kender, måske ikke er åbne endnu.  Og så er det stadig ikke tilladt for andre end rejsende med billet at opholde sig inde i terminalerne, så denne sommer kan man indtil videre ikke stå med flag ved udgangen fra bagagen og tage imod, siger Peter Krogsgaard.

”Til gengæld kan jeg garantere, at medarbejderne i hele lufthavnen glæder sig til at byde de rejsende velkommen tilbage og sørge for, at turen gennem lufthavnen bliver så god og tryg som muligt,” siger understreger han.

Flyselskaberne har meldt masser af ruter ind til sommeren og flere butikker og spisesteder gør klar til at genåbne. Men passagererne mangler stadig.

”Det forsinkede vaccinationsprogram i Danmark vil formodentlig udskyde genstarten af sommertrafikken og folks lyst til og mulighed for at rejse. Samtidig er der brug for at få så enkle regler og retningslinjer som muligt, som man som rejsende kan navigere i og forstå. Det arbejdes der på,” siger Peter Krogsgaard.

Download Excel