03.07.2020

CPH forventer fald i sommertrafikken på 85-95 procent i forhold til 2019

Fra 15. juni indføres nye regler om værnemidler, hygiejne og afstand for de rejsende og de ansatte i danske lufthavne. Der skal være ens regler i alle EU-lufthavne. Derfor skal der bl.a. bæres mundbind. Målet er, at flyrejser skal være forudsigelige og trygge for de få, der rejser. I maj faldt antallet af passagerer i Københavns Lufthavn 98,5 procent. I juni og resten af sommeren forventes et fald på 85-95 procent. 

I maj sidste år rejste der 2.651.938 passagerer igennem terminalerne i Københavns Lufthavn. I år blev der talt 40.118 – et fald på 98,5 procent.

”Det dramatiske fald i antallet af flyafgange og rejsende har for alvor sendt dansk luftfart til tælling. Og nu ser vi ind i den mest stille sommer i mands minde,” siger kommerciel direktør i Københavns Lufthavn, Peter Krogsgaard.

Københavns Lufthavn er normalt Nordens største internationale lufthavn. Derfor rammes trafikken ekstra hårdt, så længe grænserne er lukkede.

Flere flyselskaber er så småt i gang med at genstarte mindre dele af deres rutenetværk. F.eks. vil SAS fra midten af juni i begrænset omfang sende fly afsted fra København til 16 destinationer som Frankfurt, München, Hamborg, Athen, Nice og Malaga. Indtil videre forventes SAS at have nogen drift på 40 af de oprindeligt planlagte 290 destinationer i selskabets sommerprogram for hele Skandinavien.

Andre selskaber er også i gang med en begrænset genåbning. F.eks. vil Emirates snart lade passagerer rejse med på de fly, der ellers kun har fløjet med fragt til selskabets hub i Dubai et par gange ugentligt.

Pandemien gør det svært at spå om fremtiden
Sidste sommer i juni-juli-august rejste der 8.994.407 til og fra Københavns Lufthavn. Med al den usikkerhed der hersker, forventes der denne sommer mellem 500.000 og 1,3 millioner rejsende.

”Corona-krisen har lært os, at det med en global pandemi er mere end utroligt svært at spå om fremtiden. Situationen ændrer sig fra uge til uge. Men som det ser ud lige nu, så vil denne sommer bliver usædvanligt stille med blot 5-15 procent af den normale trafik,” siger Peter Krogsgaard.

”Ser vi på resten er året er det endnu ikke muligt at give et holdbart bud. Der er langt flere spørgsmål end svar: Hvordan udvikler Corona pandemien sig? Hvor mange i luftfarten overlever krisen? Hvordan bliver rejsevejledningerne? Hvilke grænser er åbne for hvem? Hvordan reagerer forbrugerne? Hvad gør flyselskaberne og rejsearrangørerne? Vi skal kunne svare på flere af de spørgsmål for at kunne give en forventning for resten af året,” siger han.

Tryg rejse med mundbind
En ting er dog sikkert. De rejsende, der kommer til lufthavnen her i sommerperioden, vil få en noget anden oplevelse end normalt. Fra den 15. juni indføres nye retningslinjer om værnemidler, hygiejne og afstand for de rejsende og de ansatte.

Det betyder blandt andet, at alle rejsende skal bære mundbind i terminalerne, at der skal holdes mindst en meters afstand og at man skal efterleve de allerede kendte anbefalinger om f.eks. håndhygiejne, hoste i ærmet og blive hjemme, hvis man er syg.

”Fra 15 juni og foreløbig frem til slutningen af august begynder rejsen i Europa, allerede når man træder ind i terminalen. Her vil de fælleseuropæiske retningslinjer gælde. Så selvom der ikke er anbefalinger om mundbind i resten af Danmark, så indretter Københavns Lufthavn sig efter retningslinjerne fra det europæiske agentur for luftfartssikkerhed, EASA” siger Peter Krogsgaard.

”Det skal være trygt og forudsigeligt for passagererne at rejse. Derfor er det vigtigt med ens regler i alle EU-lufthavne og hos flyselskaberne.  Her er der i dag også krav om mundbind,” understreger han.

CPH-ansatte skal bruge visir
Rejsende, der kommer til lufthavnen uden mundbind, vil kunne købe dem på stedet. Flere flyselskaber udleverer også mundbind til deres passagerer. Det gælder allerede i dag, at man ikke kommer ombord på flyene uden. Også de ansatte i lufthavnen skal bære værnemidler i terminalerne.

”Københavns Lufthavn har valgt, at alle ansatte skal bruge visirer. De giver den bedste beskyttelse og for de ansatte i f.eks. Sikkerhedskontrollen er det også godt for servicen og trygheden, at de rejsende har fuld kontakt med vores ansatte og kan se hele ansigtet,” siger Peter Krogsgaard.

Alle andre ansatte hos virksomhederne i lufthavnen skal også bære værnemidler – fra flyselskaber og det groundhandling-personale, der tjekker passagerne ind til de ansatte butikkerne. Indtil videre gælder retningslinjerne til udgangen af august.

Download Excel