04.05.2020

Kunstværk reddet: CPH overtager kæmpe lysskulptur

Når Corona pandemien på et tidspunkt klinger af og danskerne igen begynder at rejse fra Københavns Lufthavn, kan de se frem til at opleve kunst af William Soya - et spektakulært værk, der var tæt på at blive kasseret. 

Visualisering af William Soyas to tons lysskulptur, som den kommer til at hænge i loftet i Finger E bygningen.

Kolding Kommune og Statens Kunstfond har valgt Københavns Lufthavn som ny ejer af en 20 kvadratmeter stor lysskulptur af den banebrydende danske kunstner William Soya. I løbet af efteråret bliver kunstværket opført i lufthavnens nybyggede Finger E.

”Det er en virkelig god nyhed midt i den her Corona-tid. Vi er utroligt glade for at blive valgt til at overtage værket," siger Henrik Vahlun, projektchef ved Københavns Lufthavn.

Det hele startede med, at en CPH-kollega kunne læse på DR's hjemmeside, at der var risiko for, at værket ville blive kasseret.

"Vi var midt i en større indsats for at skabe kunstoplevelser i lufthavnen, og støtten fra Kunstfonden gjorde det muligt for os at slå til. Soyas værk er et markant værk, som har formatet til vores store bygninger og kan give farve til en ellers afdæmpet bygning. Kunst i lufthavnen skal medvirke til at skabe overraskelser, rolige åndehuller og give en oplevelse af sense of place – at man er i Danmark. Soyas værk vil give rejsende fra alle verdensdele mulighed for at møde anerkendt dansk kunst. Så vi synes, at vi er ret heldige, at vi får det her værk foræret," siger han.  

Turbulent tid for kunstværket
Soyas skulptur har ellers været igennem en turbulent tid. I over 30 år hang værket på Kolding Bibliotek, men da biblioteket skiftede lokaler, endte det på depot. Sidste år begyndte Kolding Kommune at lede efter et nyt hjem til værket, der dog ikke kan sættes op hvor som helst – det måler næsten 20 kvadratmeter og vejer to tons.

Derfor trådte Statens Kunstfond helt ekstraordinært til med 300.000 i støtte for at bevare værket skabt af William Soya, der allerede i begyndelsen af 1960’erne arbejdede i et spændingsfelt mellem teknologi og kunst og i dag anses for at være en overset pioner.

"Det er en stor glæde, at det endelig er lykkedes at finde et nyt hjem til Soyas lysskulptur. Det er spektakulært værk, der nu får en spektakulær placering, lyder det fra formand for Kulturudvalget i Kolding Kommune Jesper Elkjær (B). Han har siddet i det bedømmelsesudvalg, der har kigget på ansøgninger fra potentielle modtagere af værket, blandt andet sammen med Henrik Menné fra Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst

”I Kunstfonden er vi rigtig glade for, at Soyas markante værk igen kan komme en større offentlighed til glæde. Og i Københavns Lufthavn vil det jo sige millioner af rejsende, når alt vender tilbage til normalen. Lufthavnen er også et godt valg, fordi man her har en placering med ovenlys, der minder om den, som værket oprindelig var skabt til. Og så passer rummets dimensioner og materialer rigtig godt til det næsten 20 kvadratmeter store værk. Jeg er sikker på, at Soyas værk vil give nye og spændende oplevelser, mens man er på vej eller venter,” siger Henrik Menné.

Fakta om værket
I 1975 skabte William Soya lysskulpturen, som med støtte fra Statens Kunstfond kom til at hænge på Kolding Bibliotek. Værket består af 48 sammensatte kvadratiske enheder af rør, der er blankpolerede på ydersiden, og malet med fire forskellige farver på indersiden, så dagslys kan skinne igennem dem.

Sidste år begyndte Kolding Kommune at lede efter en ny ejer af værket. For at sikre sig, at Soya-værket blev bevaret, støttede Statens Kunstfond med 300.000 kroner. Fra 2020 kan du opleve skulpturen i nye rammer i Københavns Lufthavn.

William Soya levede fra 1927 til 1994. Han er særligt kendt for sine eksperimenterende lyd- og lysskulpturer. Allerede fra starten af 1960’erne begyndte han at tænke kunst og teknik sammen, og i 1970’erne brugte han computer til sine værker.