18.11.2020

CPH kåret som Europas mest handicapvenlige lufthavn

Mens passagertallet i Københavns Lufthavn (CPH) er historisk lavt som følge af coronakrisen, er der alligevel ting at glæde sig over i Kastrup. Danmarks største lufthavn får ros for tilgængeligheden, og er netop blevet kåret som Europas mest handicapvenlige. 

Selvom det er en speciel tid for Københavns Lufthavn, så er anerkendelsen som Europas mest handicapvenlige lufthavn et tiltrængt lys i en ellers dyster tid for luftfartsbranchen. Det er brancheorganisationen ACI Europe, der er samlingssted for alle større europæiske lufthavne, der står bag kåringen af CPH.

”Det er stadig meget vigtigt for os, at alle vores passagerer føler sig trygge, sikre og velkomne i Københavns Lufthavn. Derfor er den flotte anerkendelse fra ACI Europe et vidnesbyrd om, at den indsats, vi har gjort for at være en langt mere tilgængelig lufthavn for alle typer af passagerer har båret frugt. Uanset hvem man er eller hvilke forudsætninger, man som passagerer kommer med, skal man kunne få en god og tryg rejseoplevelse i Københavns Lufthavn,” fortæller Passagerchef Susanne Rose Plum.

CPH har igennem mange år haft fokus på både tilgængelighed og skabelsen af gode rejsevilkår for handicappede. Tidligere i år var lufthavnen også bannerfører for indførelsen af Solsikkesnoren – en nøglesnor, som passagerer med særlige behov kan få udleveret for på den måde at synliggøre, at der er behov for lidt ekstra omsorg eller tid. Det er i øvrigt et initiativ som sidenhen er blevet udbredt i alle større, danske lufthavne.

Tilgængelighed og tryghed er nøgleord i CPH
ACI Europe udpeger årligt de bedste lufthavne på forskellige parametre, hvor tilgængelighed er et af emnerne. Omdrejningspunktet for uddelingen af priserne handler på den ene side om at dokumentere og anerkende de initiativer, der er taget i de forskellige lufthavne, men mindst lige så vigtigt er det, at ACI Europes medlemmer kan lade sig inspirere af de gode eksempler:

”Vores helt overordnede tilgængelighed rent trafikalt er naturligvis en væsentlig årsag til, at vi har fået prisen. Det er nemt at komme hertil med både tog, metro, bus, taxa, bil og cykel, og uanset hvilket transportmiddel, der anvendes, er der hurtig adgang til selve lufthavnen. Ydermere har vi den fordel, at man som handicappet kan parkere blot 50 meter fra terminalerne. Samtidig har vi et rigtig godt samarbejde med Falck, der står for transporten af passagererne rundt i selve lufthavnen, uanset om man har bestilt det på forhånd eller ej”, forklarer Susanne Rose Plum.

Udover at der overalt i terminalerne er tænkt i tilgængelighed også for passagerer med handicap bl.a. med let adgang for kørestole, så er eksempelvis skrankerne i check-in-området højdejusterbare, så CPHs ansatte kan møde alle passagerer i øjenhøjde. Men allervigtigst er det at holde sig for øje, at mange passagerer af forskellige årsager kan have en lidt højere stresstærskel i en lufthavn. Dels er der tidsperspektivet, hvor man enten skal nå en flyforbindelse indenfor et kort tidsrum, men for mange kan det være udfordrende at skulle flyve, og derfor er tryghed et vigtigt element.

Kåringen som den mest tilgængelige lufthavn er kun noget, som CPH kan opnå ved at arbejde tæt sammen med de mange partnervirksomheder, der opererer i lufthavnen. Igennem mange år har CPH haft et tæt samarbejde med Falck om assistance til passagerer i terminalområderne. Også hos Falck er der glæde over anerkendelsen:

”Det er vores fornemmeste opgave at sikre, at de enkelte passagerer med mobilitetsudfordringer får en behagelig og ikke diskriminerende tur igennem lufthavnen og helt ud i flyet, så vi er naturligvis rigtig glade og stolte af denne her anerkendelse efter snart 13 år med denne opgave for vores fælles passagerer i CPH”, pointerer Birger Post, Stationschef fra Falck.

Det er langt fra første gang, at CPH får en international anerkendelse, tidligere i år vandt CPH udmærkelse som den bedste europæiske lufthavn i kategorien fra 25-40 mio. passagerer årligt foran lufthavnene i Zürich og Oslo.