27.09.2018

Fordobling: En million amerikanere flyver nu til Danmark hvert år

Flere direkte ruter og flere afgange har fået amerikanerne op at stolene og ned i flysæderne med kurs mod Danmark. Antallet af amerikanske rejsende til Københavns Lufthavn er vokset med 555.000 siden 2010. Og de kan lide at være her. Det viser en ny opgørelse fra Københavns Lufthavn og VisitDenmark. 

En million amerikanere kom til Danmark via Københavns Lufthavn sidste år - mere end en fordobling på blot syv år.

"Vi har arbejdet hårdt sammen med flyselskaberne og turismeorganisationerne om at øge trafikken over Atlanten. Og det er lykkedes. Sidste år rundede vi for første gang 1 million, og vi forventer, at det stiger i år og årene fremover," siger kommerciel direktør i Københavns Lufthavn, Peter Krogsgaard, og fremhæver, at det særligt er antallet af turister, der er vokset markant:

"I USA har man typisk kun 10 dages betalt ferie hvert år, så amerikanske turister er ganske kræsne og parate til at betale, hvad det koster at få en god ferie. Derfor er der stor konkurrence om at tiltrække amerikanske turister, og her spiller de mange direkte ruter en vigtig rolle," fortæller kommerciel direktør Peter Krogsgaard.

Væksten i antallet af amerikanske rejsende hænger ganske tæt sammen med antallet af direkte ruter med især SAS og Norwegian til og fra Danmark. Tæller man Air Canadas rute til Toronto med, er antallet af direkte fra Nordamerika til Københavns Lufthavn siden 2010 vokset fra 6 til 11.

Væksten over Atlanten ser ud til at fortsætte næste år. SAS har annonceret, at man næste sommer skruer markant op for ruten til Boston med afgang fra CPH alle ugens syv dage.

"Amerikanerne foretrækker ligesom danskerne at flyve direkte. Så jo flere direkte ruter, desto bedre for den danske turismeindustri og for forretningslivet," siger Peter Krogsgaard.

Amerikanerne er nu tredjestørste gruppe
Den totale andel af amerikanske rejsende i Københavns Lufthavn er vokset fra 4,3 til 6,9 procent. Dermed har amerikanerne overhalet nordmændene og er i dag den tredjestørste gruppe udenlandske rejsende - kun overgået af svenskerne med 13 procent og briterne med 8 procent.

De amerikanske turister er typisk højtuddannede og vellønnede. De er på storbyferie i Danmark, ofte i forbindelse med en rundrejse eller en krydstogtsferie. Og de kan lide at være i København og Danmark.

Ni ud af ti er godt tilfredse med deres ophold i Danmark og hele 96 procent synes, at danskerne er venlige og imødekommende, viser VisitDenmarks store analyse af udenlandske turisters oplevelse af Danmark. Det er en af grundene til, at hver fjerde amerikanske turist er genganger.

Hos VisitDenmark er man meget tilfredse med udviklingen, lyder det fra turismeorganisationens amerikanske markedschef, Dennis Englund:

"Væksten afspejler det store fokus, vi har på USA. Et intenst arbejde med ledende amerikansk presse, nationale medier såvel som toneangivende livsstilsmedier samt en øget indsats overfor amerikanske turoperatører, har medvirket til, at Danmark har været mere eksponeret i USA som rejsedestination med mange kvalitetsoplevelser end nogensinde før," siger Dennis Englund.

Han understreger, at man ser meget positivt på udviklingen af amerikanske passagerer fremover og vil fortsætte VisitDenmarks tætte samarbejde med de flyselskaber, der betjener København.

Direkte ruter fra CPH til Nordamerika

Antallet af sæder på direkte flyvninger er vokset fra 420.000 i 2010 til 763.000 sidste år. Der flyves direkte til:

 • New York med SAS, Norwegian og Delta (sommerrute)
 • Los Angeles med Norwegian
 • Washington med SAS
 • Chicago med SAS
 • Orlando med Norwegian
 • Fort Lauderdale med Norwegian
 • San Fransisco med SAS
 • Miami med SAS (vinterrute)
 • Boston med SAS (sommerrute)
 • Oakland med Norwegian (sommerrute)
 • Toronto med Air Canada