09.08.2018

Ekspansion og nye flyruter præger første halvår for Københavns Lufthavn

14,5 mio. mennesker rejste gennem Københavns Lufthavn i første halvår af 2018, hvilket er 3,1% flere end sidste år. Især de lange ruter vokser. Samtidig har lufthavnen både afsluttet og påbegyndt flere store byggeprojekter og vil investere ca. 2,0 mia. kr. i at udvide og forbedre lufthavnen. 

Med 14.458.138 rejsende i første halvår af 2018 satte Københavns Lufthavn ny rekord. Sammenlignet med samme periode i 2017 var der nemlig 3,1% flere rejsende i København. Det er især de lange, interkontinentale ruter, der trækker væksten med 9,2% flere rejsende primært grundet nye ruter.

”Vores strategi om at udvide antallet af lange ruter bærer frugt. I årets første måneder åbnede Cathay Pacific en direkte rute til Hongkong, Air China til Beijing og både Norwegian og Royal Jordanian til Amman i Jordan. Samtidig er kapaciteten på en række ruter udvidet, og der er allerede annonceret udvidelser også i vinterprogrammet. Vi har i dag over 40 direkte ruter til destinationer uden for Europa, og det er med til at sikre den positive vækst i den vigtige interkontinentale trafik og en vigtig del af vores strategi,” siger Thomas Woldbye.

Han fremhæver også, at sommerprogrammet med 10 helt nye destinationer har bidraget til det rekordhøje antal rejsende i lufthavnen:

”Nye direkte flyruter er ikke bare med til at give dansk erhvervsliv og fritidsrejsende flere muligheder for at komme let ud i verden, men de er i høj grad også med til at tiltrække turister og investorer til Danmark. Når vi får åbnet en ny rute, stiger antallet af rejsende generelt, og det er især turister, der får lettere ved at komme til Danmark.”

Antallet af lokaltafgående passagerer steg 3,8%, mens transfer- og transitpassagerer faldt 0,4%. Stigningen i det samlede passagertal på 3,1% bidrog til, at omsætningen steg 0,5%, mens resultatet før skat korrigeret for særlige forhold blev DKK 710,7 mio., 6,2% lavere end i samme periode af 2017 grundet takstnedsættelse pr. 1. april 2018, højere afskrivninger og højere personaleomkostninger.

Ny gangbro til metroen åbnet

I juni måned åbnede Danmarks længste indendørs gangbro, som forbinder metrostationen med sikkerhedskontrollen og SAS Fast Track. Gangbroen er ifølge Thomas Woldbye et eksempel på den filosofi, der ligger til grund for lufthavnens udvidelsesplaner:

”Vores mål er at skabe en både gæstfri og effektiv lufthavn. Det handler om at sikre, at flyene afgår sikkert og til tiden, men i høj grad også om at gøre passagerernes rejse gennem lufthavnen hurtig og behagelig. Hver anden rejsende rejser i dag uden indchecket bagage, og langt de fleste har checket ind, inden de når lufthavnen, enten online eller ved hjælp af mobilen hjemme fra. De har ikke behov for at komme til check-in-skrankerne i stueetagen, og med broen kan de nu gå direkte til sikkerhedskontrollen. Det gør turen gennem lufthavnen lettere og hurtigere for dem, men det betyder også, at der er færre mennesker i Terminal 3, der i forvejen er et meget travlt område af lufthavnen. Med den nye gangbro forbedrer vi både rejseoplevelsen og udnytter vores kapacitet endnu bedre,” forklarer Thomas Woldbye og fremhæver, at CPH igen i år modtog udmærkelsen som Europas mest effektive lufthavn fra den anerkendte, internationale forskersammenslutning Air Transport Research Society (ATRS).

Ud over gangbroen har lufthavnen også indviet første del af den 4.000 kvadratmeter store udvidelse af området efter sikkerhedskontrollen, hvor der både er nye gang- og opholdsarealer og nye spisesteder og butikker.

Københavns Lufthavn investerede i 2017 for ca. 1,5 mia. kr. i udvidelser og forbedringer, men i 2018 forventes investeringerne øget til mellem 1,8 og 2,1 mia. kr. I årets første halvår udgjorde anlægsinvesteringerne DKK 1.033,2 mio.

”Vi har skruet højt op for investeringerne og ligger 58,1% højere end samme periode sidste år. Et af de helt store byggeprojekter er den nye Finger E samt en tilhørende bygning til paskontrol. Vi forventer at indvie første fase næste år med nye standpladser og gates,” siger Thomas Woldbye.

Fortsat vækst i den ikke-aeronautiske forretning

Den ikke-aeronautiske del af forretningen, heriblandt shoppingcentret og parkering, voksede som følge af det stigende passagertal. Omsætningen i shoppingcentret er steget 2,0%, hvilket hovedsageligt skyldes en stigning inden for restauranter og caféer, mens parkering bidrog med 10,6%.

”Seks ud af 10 rejsende spiser eller handler inden de skal ud og rejse. Det kræver, at vi har et bredt og attraktivt udvalg. Derfor har vi åbnet nye spisesteder både før og efter sikkerhedskontrollen. Mange af de nye enheder er kendte, danske brands som har internationale ambitioner som eksempelvis Mikkeller, Wood Wood, Cock’s and Cows og Oh! By Kopenhagen Fur”, siger Thomas woldbye.

Fastholder forventninger

Trafikudviklingen følger det forventede trafikprogram for 2018, og CPH fastholder derfor udmeldingen af 1. marts 2018 om vækst i antallet af passagerer i 2018.

CPH forventer at fortsætte med at investere i vækst. I lighed med de seneste år forventer CPH fortsat at investere på et højt niveau i 2018 – i alt mellem 1,8 og 2,1 mia. kr.

Læs fondsbørsmeddelelsen her