17.12.2018

Årets mindste rejsedag i Københavns Lufthavn er 25. december

Det er svært at undvære juleaften. Normalt rejser omkring 80.000 dagligt gennem Københavns Lufthavn. Men ikke i juledagene. 24-25. december er de klart mindste rejsedage i Københavns Lufthavn med under 30.000 rejsende. De, der drager afsted, rejser typisk til Asien eller på storbyferie. 

Om det er and, gås eller flæskesteg, så er det svært for danskerne at undvære menuen og hyggen juleaften og udskifte den med eksotiske rejser til Asien eller restaurantbesøg på storbyferie til London eller New York.

Ugen omkring jul er årets mindst travle i Københavns Lufthavn – og allermindst den 24. og 25. december, hvor der forventes henholdsvis 31.700 og 24.300 rejsende. På de travleste rejsedage i sommeren er der flere end 110.000 passagerer, og på en gennemsnitsdag flere end 80.000.

”Der er god plads i terminalerne i juledagene, men der er masser af hygge i lufthavnen og man kan let få følelsen af at være lidt speciel, når man rejser hjemmefra i dagene omkring juleaften,” siger kommunikationsdirektør Peter Goll fra Københavns Lufthavn.

Skal der holdes jul under fremmede himmelstrøg, så tager man afsted i god tid. Årets sidste store rejsedag falder på fredag den fra 21. december, hvor der forventes omkring 88.000 passagerer.

En væsentlig ændring i rejsemønstrene over de senere år, er at juleferien i dag oftere bliver lagt udenfor Europa. I år har der været en stigning på over 10% i antallet af rejsende på de lange, interkontinentale ruter.

De fem mest populære interkontinentale destinationer i juleferien*:

Langruter

 

1

Thailand

2

Dubai

3

Doha

4

New York

5

Singapore

”Når man rejser langt væk i julen, så skal der gerne lidt varme til. At flyve til Thailand – enten direkte eller via eksempelvis Doha, Dubai eller Singapore - er en af danskernes foretrukne destinationer og julen er en oplagt tid at besøge landet, hvor vejret jo er noget varmere end på vores breddegrader her i december. Og så kan man jo danse om en palme i stedet for et juletræ”, siger Peter Goll.

Det er dog fortsat flest, der rejser indenfor Europa, og i julen er det især London, der trækker:

De fem mest populære europæiske destinationer i juleferien 2017:

Europa

 

1

London

2

Oslo

3

Amsterdam

4

Paris

5

Stockholm

 

Trafikken vender i Danmark

Hovedparten af danskerne bliver indenfor landets grænser, når der skal fejres jul, og mange af dem flyver på en af de seks indenrigsruter i Danmark. Her ser lufthavnen dog et andet mønster end til hverdag. Hvor der på en normal uge er lige mange rejsende i begge retninger, så er der i dagene op til jul klart flere, der flyver fra København til Jylland og Bornholm end omvendt:

”Når julen står for døren, så ændres rejsemønstret på indenrigsruterne. I en ”normal” uge er der lige så mange, der rejser fra København til Jylland og Bornholm som den anden vej. Men i dagene op til jul ændres mønstret, så det er 57% af de rejsende, der afgår fra København mod Jylland/Bornholm, og blot 43%, der rejser den anden vej,” siger Peter Goll og fortsætter:

”I dagene efter juleaftensdag ændres billedet igen, og her fylder rejsende fra Jylland og Bornholm 63%, mens det kun er 37%, der rejser fra København. Så noget kunne tyde på, at københavnerne skal holde jul i Jylland eller på Bornholm – men skynder sig hjem igen inden nytår”, slutter Peter Goll.

Noter

*Juleferien er hvert år defineret som perioden fra 21-31. december. Baseret på CPH Trafiktal 2017.