20.11.2018

Flere skal kunne komme flyvende på arbejde

De fleste forbinder pendling med tog, bus eller bil – men hver eneste dag er der tusindvis af danskere, der tager flyet på arbejde. Fly-pendlerne har et stort fokus på, at det skal være let at pendle, og nu sætter Københavns Lufthavn sammen med pendlernes foreninger en indsats i gang, som skal gøre det lettere for flere at anvende flyet som dagligt transportmiddel til og fra arbejde. 

Ligger drømmejobbet i Aalborg, betyder det ikke, at man er tvunget til at bestille en flyttebil, selvom det nuværende postnummer ligger i København. Dét er budskabet i en ny pjece, som Københavns Lufthavn nu sender på gaden. Pjecen har lufthavnen udviklet i samarbejde med de pendlerforeninger, der er tilknyttet de enkelte flyruter. Den gør opmærksom på de gode muligheder, der er for at bruge flyet til at pendle til og fra arbejde – også selvom arbejdspladsen ligger i den anden ende af landet.

”Vi har et godt samarbejde med pendlerne, og derved blev vi opmærksomme på, at der var behov for mere og bedre information om mulighederne for at pendle med fly til og fra arbejde. Derfor har vi sat nogle initiativer i gang, blandt andet en konkret pjece, der kort fortæller om mulighederne – og hvordan man kan få et travlt pendlerliv til at kunne hænge sammen i hverdagen,” forklarer Peter Goll, der er kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavn.

”Danskerne er generelt meget mobile på arbejdsmarkedet, og mange af os pendler dagligt enten med bil, tog eller bus. Det er i dag afgørende for mange, at man kan følge med, selvom arbejdspladsen flytter. Men det er få, der er klar over, at man også kan passe et job, selvom arbejdspladsen ligger i den anden ende af landet. Med over 600 afgange på de seks indenrigsruter til og fra Københavns Lufthavn er der i høj grad mulighed for at få et arbejdsliv til at fungere, selvom der er mange kilometer mellem hjem og arbejdsplads. Her løser indenrigsfly en vigtig opgave for det danske arbejdsmarked, og udviklingen af de større byer i provinsen” siger Peter Goll.

Lettere pendlerliv

Lufthavnen har også taget en række initiativer for at gøre pendlerlivet lettere. Eksempelvis er det blevet gratis for alle indenrigsrejsende at bruge det særligt hurtige indenrigsspor i sikkerhedskontrollen, så man er sikker på at komme hurtigt igennem sikkerhedstjekket.

For pendlerne er forudsigelighed om rejsen helt afgørende. Nu kan man tage metroen fra Kgs. Nytorv og være i lufthavnen 13 minutter senere. Med den nye gangbro går man direkte til sikkerhedskontrollen og kan hurtigt være ude ved gaten. Netop dét gør det attraktivt at pendle, mener Claus Tønnesen, der er formand for pendlerne på ruten mellem CPH og Sønderborg:

”Som pendler, der bruger København Lufthavn ofte, er det vigtigt, at min rejse gennem lufthavnen er så forudsigelig som muligt, når jeg ankommer med metro fra min arbejdsplads tæt på Kongens Nytorv. Derfor er jeg glad for, at man i Københavns Lufthavn har bygget en gangbro på tværs af Terminal 3, som giver en hurtig genvej til sikkerhedskontrollen, hvorfra jeg kan benytte det særlige spor til indenrigsrejsende, som gør det muligt at komme gennem security på under fem minutter. På den måde behøver jeg ikke at komme meget før mit fly letter,” siger Claus Tønnesen.

Danskerne undervurderer mulighederne

Københavns Lufthavn gennemførte i 2016 en rundspørge blandt et repræsentativt udsnit af danskerne, og den viste blandt andet, at mange danskere konsekvent undervurderede, hvor mange flyafgange, der er på indenrigsruterne. Eksempelvis troede danskerne, at der var 15 afgange om ugen mellem CPH og Midtjyllands Lufthavn, mens realiteten var, at der var 46 afgange om ugen:

”Hvis man tror, der kun er få afgange, så er det klart, at man ikke overvejer flyet som en mulighed. Men i virkeligheden er der langt flere afgange end danskerne tror,” siger Peter Goll, Københavns Lufthavn.

De mange afgange og den hurtige transporttid gør fly-pendling attraktivt:

”Jeg tror mange helt overser muligheden for at pendle med fly, og kunne gøre det som en del af et arbejdsliv. De mange flyforbindelser, fleksibiliteten og flyselskabernes evne til at understøtte pendlerne er en forudsætning for at kunne arbejde i en anden landsdel. Det sammen med den korte transporttid, gør det attraktivt for mig at flyve indenrigs.  siger Henriette von Platen, der er formand for SK-AAL, der er pendlerforening for ruten mellem København og Aalborg.

Pjecen vil bl.a. blive sendt til større virksomheder og offentlige institutioners HR-afdelinger, ligesom den er tilgængelig digitalt og i lufthavnene:

”Vi kan se, at mange virksomheder rekrutterer i hele landet, ligesom der er flere offentlige institutioner, som flytter ud i hele landet. For disse kan muligheden for flypendling være med til at tiltrække kandidater eller fastholde medarbejdere, der ellers ikke kan følge med arbejdspladsen, når den flytter. Kravet om mobilitet på arbejdsmarkedet og behovet for ofte at komme rundt i landet er stigende for mange mennesker. Der er derfor behov for mange forskellige muligheder for, at danskere kan bo med familien ét sted og alligevel passe et arbejde i en anden del af landet,” siger Peter Goll.

Download pjecen her på cph.dk/pendler

Fakta

  • Der er syv indenrigsruter til og fra Københavns Lufthavn: Bornholm, Sønderborg, Billund, Midtjylland, Aarhus og Aalborg.
  • Alle, der rejser indenrigs i Københavns Lufthavn, har adgang til det særligt hurtige CPH Express-fast track i CPH’s sikkerhedskontrol, der sikrer, at man kommer hurtigt gennem
  • I 2017 rejste 1,6 mio. passagerer på indenrigsruterne til og fra CPH.
  • Den nye pjece om mulighederne for fly-pendling udgives af CPH og udsendes til en række private og offentlige virksomheder, ligesom den findes til download på www.cph.dk/pendler