11.12.2017

Nye EU-regler: Københavns Lufthavn og Politiet forventer øgede ventetider i paskontrollen fra d. 7. oktober 2017

Lørdag d. 7. oktober 2017 bliver der indført nye EU-regler for paskontrol af passagerer, der krydser Schengengrænsen. Det betyder, at det fremover kan tage længere tid at komme igennem paskontrollen i Københavns Lufthavn, hvis man rejser udenfor Schengen-området. 

Når de nye EU-regler træder i kraft, betyder det, at alle rejsende, der krydser Schengengrænsen, skal have scannet deres pas af Politiet.

I dag er mange vant til, at passet blot skal vises frem, men fremover skal alle have scannet passet. Det tager længere tid – og passagerne skal derfor forberede sig på længere ventetid, hvis de skal igennem paskontrollen i Københavns Lufthavn.

”De nye EU-regler bliver implementeret for at skabe bedre sikkerhed for Danmark og er en del af den skærpede grænsekontrol. Vi håber naturligvis på passagernes forståelse for dette tiltag,” siger Per Fiig, centerchef for Nationalt Udlændingecenter, Rigspolitiet.

”I tæt samarbejde med Politiet, gør vi alt, hvad vi kan, for at hjælpe passagererne igennem så godt og effektivt så muligt. Men vi forventer en øget ventetid i paskontrollen, og opfordrer derfor passagerer, der skal rejse ud af Schengen-området, til at møde op i god tid,” siger Henrik Peter Jørgensen, kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavn.

Når alle pas skal scannes forøges ventetiden

Den øgede ventetid skyldes, at det tager Politiet længere tid at kontrollere hvert enkelt pas, når samtlige rejsendes pas skal scannes. I dag scannes kun en varierende del af passagernes pas, men fra den 7. oktober skal alle pas scannes.

”Vi har sammen med Politiet sikret, at der er mandskab og servicemedarbejdere til at hjælpe de rejsende igennem bedst muligt. Vi har ligeledes oprettet fire nye spor til paskontrol inden sommer og forventer at være klar med fire yderligere ved udgangen af året. Men vi håber, at passagerer, der skal rejse ud af Schengen, vil væbne sig med tålmodighed,” siger Henrik Peter Jørgensen.

Københavns Lufthavn bygger to nye paskontrolområder i lufthavnens Finger E og Finger C, og på sigt skal kapaciteten for paskontrollen tredobles. Det er så store udvidelser midt i lufthavnens travleste områder, at det tager flere år at bygge. Københavns Lufthavn forventer at investere over 700 mio. kr. i de to nye paskontrolområder.

Stadig ingen paskontrol for indenrigsrejsende og rejsende inden for Schengengrænsen
De nye EU-regler gælder kun for de, der skal rejse uden for Schengengrænsen. Rejser man for eksempel til Barcelona, Paris, Oslo, Aalborg eller alle andre destinationer inden for Schengengrænsen inklusiv alle indenrigsrejser, er reglerne uændret, og man skal fortsat ikke igennem paskontrollen, og kan derfor ankomme til lufthavnen i samme tid, som man plejer.

Se info-film om paskontrollen

Lande i Schengen-samarbejdet:
Danmark, Tyskland, Italien, Portugal, Frankrig, Sverige, Letland, Polen, Belgien, Tjekkiet, Malta, Grækenland, Luxembourg, Spanien, Østrig, Slovenien, Finland, Estland, Litauen, Slovakiet, Ungarn, Holland samt Norge, Island, Schweiz og Lichtenstein.

Fakta om de nye regler

 • På baggrund af EU's ændring af reglerne om paskontrol uden for Schengengrænsen skal Politiet, i Københavns Lufthavn, fra 7. oktober 2017 scanne alle pas, hos passagerer, som rejser ind og ud af Schengen-området, også kaldet Schengengrænsen.
 • Reglerne betyder, at alle rejsende, der krydser Schengengrænsen, skal have scannet deres pas i Politiets paskontol i Københavns Lufthavn. Passet bliver kontrolleret i relevante databaser.
 • Indtil nu har det ikke været alle pas, der skulle scannes. Når så mange flere pas fremover skal scannes, tager det naturligvis længere tid, og det kan derfor skabe køer og længere ventetid i perioder.
 • Politiet og Københavns Lufthavn opfordrer passagerer, der rejser uden for Schengengrænsen til at være tålmodige – og følge anbefalingerne fra deres flyselskab eller rejsearrangør om, hvornår de skal ankomme til lufthavnen.
 • Rejser man til en destination inden for nedestående lande, rejser man inden for Schengengrænsen og skal dermed ikke igennem en paskontrol. Man kan derfor ankomme til lufthavnen i samme tid, som man plejer.

Gode råd til passagerer, der skal igennem paskontrollen

 • Kom til lufthavnen i god tid og følg anbefalingerne fra dit flyselskab eller din rejsearrangør
 • Følg din afgang på CPH’s app ”CPH Airport” eller www.cph.dk under Flytider og hold dig orienteret om din gate
 • Tjek ventetiden i paskontrollen på infoskærmene i lufthavnen
 • Hav dit pas oppe af tasken og klar til fremvisning, inden du når paskontrollen
 • Hvis du rejser med børn under 18 år, kan I ikke benytte selvbetjeningsscannerne i paskontrollen
 • Vær opmærksom på, at alle familiemedlemmer skal fremvise pas separat