18.09.2017

Automatisk paskontrol indviet i Københavns Lufthavn

Fremover behøver man ikke længere at få kontrolleret passet manuelt af politiet, når man rejser mellem Københavns Lufthavn og en destination uden for EU og Schengen-området. 

I dag indviede justitsminister Søren Pind nemlig ni nye, automatiske pasbokse, hvor passagererne selv scanner passet. Anlægget er opstillet ved indgangen til lufthavnens Finger C, hvorfra hovedparten af afgangene udenfor EU/Schengen-området er samlet.

”Den automatiske paskontrol er med til at øge kapaciteten og er dermed med til at bidrage til at vi bedre kan håndtere det stigende antal rejsende. Vores test har vist, at langt de fleste let har kunnet finde ud af at bruge systemet," siger politiinspektør Steen Pedersen, der hilser det nye system velkommen.

Justitsminister Søren Pind indviede den automatiske pas-kontrol ved at scanne sit pas.

Flere skal paskontrolleres

Københavns Lufthavn oplever i disse år en markant passagervækst, og derfor kommer der også flere og flere passagerer, der skal paskontrolleres.

Alene i 2015 var der næsten 7,3 millioner passagerer, der rejste til eller fra destinationer uden for Schengen, hvilket var en halv million flere end året før. Det er derfor afgørende både for politiet og lufthavnen, at paskontrollen effektivt kan håndtere det stigende antal passagerer og her spiller den automatiske paskontrol en afgørende rolle:

”Vores mål er hele tiden at gøre det så nemt for passagererne at komme igennem lufthavnen som muligt. Vi har rigtig gode erfaringer med selvbetjening og automatisering, hvor passagererne selv får en øget kontrol over deres rejse. Erfaringerne viser i bund og grund, at ’gør-det-selv passagerer er glade passagerer’, og derfor forventer vi også, at den automatiserede paskontrol vil styrke passageroplevelsen i lufthavnen,” siger Thomas Woldbye, der er administrerende direktør for Københavns Lufthavne.

Politiet har de seneste måneder testet anlægget grundigt igennem, og 200.000 passagerer har allerede fået scannet deres pas og ansigt og er dermed kommet videre på deres rejse.

Sådan fungerer den automatiske paskontrol:

  • Der er opstillet ni automatiske paskontroller i roden af Finger C. De tre kan bruges både af afgående og ankommende passagerer. Det betyder, at der vil være op til seks automatiserede spor til rådighed for både afrejsende og ankommende passagerer.
  • Den automatiserede paskontrol kan anvendes af alle EU-borgere over 18 år. Der er også fire nye, manuelle pasbokse til rejsende fra ikke-EU lande eller passagerer, der endnu ikke har fået et biometrisk pas (e-pas).
  • Allerede tilbage i 2011 var der dog udstedt 611 mio. e-pas, og i 2017 vil alle europæiske pas være e-pas.
  • Når passageren skanner sit pas, kontrolleres det automatisk i realtid i politiets databaser, og efterfølgende vil passageren gennemgå en automatisk ansigtsgenkendelse.
  • Efter godkendt paskontrol og ansigtsgenkendelse, kan passageren fortsætte rejsen.
  • Den automatiserede paskontrol bliver hele tiden overvåget af politiet.

Billeder og yderligere info kan fåes ved henvendelse til CPH Presse på tlf. 32 31 28 00 eller cphpresse@cph.dk