08.02.2019

Historisk udvidelse af Københavns Lufthavn

Københavns Lufthavn er en af Europas hurtigst voksende lufthavne. Lufthavnen præsenterede i dag en ny udvidelsesplan, der skal sikre, at Danmark får endnu flere forbindelser til verden.  

Formålet med planen er at skabe plads og faciliteter til 40 mio. årlige passagerer og bl.a. 17 nye langdistanceruter. Alene i anlægsperioden vil udvidelsen af Københavns Lufthavn skabe 12.500 nye arbejdspladser, hvilket svarer til mere end tre supersygehusbyggerier eller en halv Femern-forbindelse.

Den konkrete plan for den historiske udvidelse af Københavns Lufthavn, kaldet “Expanding CPH”, blev præsenteret fredag formiddag af Københavns Lufthavns adm. direktør, Thomas Woldbye, sammen med bl.a. erhvervsminister Brian Mikkelsen.

”Trafikken her i Københavns Lufthavn er vokset markant de senere år, og væksten fortsætter. Derfor er det nødvendigt at fremtidssikre lufthavnen, og det kræver, at vi bygger ud. Vi har brug for mere plads, både til passagerer og bagage, ligesom vi har brug for standpladser og gates til flere fly. Den plan, vi har fremlagt her, viser, hvordan vi vil realisere målet om at skabe plads til 40 mio. passagerer,” siger Thomas Woldbye.

Udbygningen af Københavns Lufthavn til 40 mio. passagerer om året bliver med en samlet investering på ca. 20 mia. kr. til en af de største privatfinansierede anlægsinvesteringer i danmarkshistorien. Projektet skaber ifølge en ny rapport fra COWI ydermere 12.500 nye arbejdspladser alene i anlægsperioden. Af disse nye jobs er 80% inden for håndværksfag.

17 nye langdistanceruter og 9.000 flere jobs

”Danmark har brug for stærke forbindelser til resten af verden. Det kræver en stærk lufthavn, der er godt forbundet med flyruter over hele kloden. Københavns Lufthavn har i dag en position som Nordeuropas foretrukne knudepunktslufthavn. Den position vil vi fastholde – og derfor vil vi udvide og udvikle lufthavnen. Vi er parate til at investere i en massiv udbygning af lufthavnen for at skabe plads til mange flere fly og mange flere rejsende,” siger Thomas Woldbye.

Udvidelsen betyder, at lufthavnen bl.a. får plads til 17 nye langdistanceruter til hele verden ud over de nuværende 36. Det kan lade sig gøre ved at udbygge den vestlige del af lufthavnen, så arealet til standpladser udvides til 1.900.000 m2, hvilket er dobbelt så stort som det nuværende areal. Det gør det muligt at udvide antallet af standpladser til fly fra de nuværende 78 til 124.

”Hvis vi ikke bygger lufthavnen markant ud, løber vi inden for få år tør for plads til fly. Med udvidelsen kan vi både imødekomme den øgede passagervækst og åbne for en række nye interessante ruter til hele verden. Nye flyruter giver danskerne bedre adgang til verden og verden bedre adgang til Danmark. Samtidig sikrer de bedre vilkår for fragt af eksportvarer til fremadstormende vækstøkonomier i bl.a. Asien,” uddyber Thomas Woldbye.

I dag arbejder over 16.500 mennesker fast i Københavns Lufthavn, hvilket allerede gør lufthavnen til Danmarks største arbejdsplads. Når lufthavnen er udbygget til 40 mio. passagerer om året, forventes antallet af permanente arbejdspladser at være steget med 9.000. Dette er ud over de 12.500 byggejobs i anlægsperioden. Alene i perioden 2005-2015 bidrog CPH med ca. 31 mia. kr. i øget BNP.

Yderligere oplysninger

Kontakt CPH presse på tlf. 3231 2800