18.09.2017

CPH og Politiet gør klar til automatisk paskontrol

Højere sikkerhed, større kapacitet og bedre passagerflow er nogle af fordelene, når CPH og Københavns Politi efter påsken næste år indvier automatiseret paskontrol i Københavns Lufthavn. Ombygningen i lufthavnen begynder nu. 

Efter påsken i 2016 behøver hovedparten af passagererne ikke længere at få passet kontrolleret manuelt af politiet, når de rejser mellem Københavns Lufthavn og en destination uden for EU og Schengen.

Der indvier Københavns Lufthavn og Københavns Politi nemlig ni nye, automatiserede pasbokse.

Den automatiserede paskontrol betyder højere sikkerhed, fordi alle pas automatisk bliver kontrolleret direkte i politiets databaser.

”Jeg er sikker på, at kontrollen vil blive forbedret, ligesom kapaciteten naturligvis forøges. Jeg håber dermed også, at denne delvise automatisering af paskontrollen vil bidrage til at løse de udfordringer, Politiet har i lufthavnen med det stadigt stigende antal rejsende," siger politiinspektør Steen Pedersen, der hilser det nye system velkommen.

Flere skal paskontrolleres
Københavns Lufthavn oplever i disse år en markant passagervækst, og derfor kommer der også flere og flere passagerer, der skal paskontrolleres. 

Alene i 2014 var der næsten 6,8 mio. passagerer, der rejste til eller fra destinationer uden for Schengen, og automatisk paskontrol vil medvirke til, at paskontrollen effektivt kan håndtere det stigende antal passagerer.

”Vi arbejder hele tiden på at gøre det nemt at komme igennem lufthavnen, og vores erfaringer med selvbetjening viser, at automatiseringer styrker passageroplevelsen, fordi passagererne får en øget kontrol over deres rejse.

Kort sagt kan man sige, at ’gør-det-selv passagerer er glade passagerer’, og derfor forventer vi også, at den automatiserede paskontrol udover den øgede sikkerhed også vil styrke passageroplevelsen i lufthavnen,” siger Henrik Peter Jørgensen, Kommunikationsdirektør, Københavns Lufthavne A/S.

Lufthavnen og Politiet påbegynder ombygningen af paskontrollen torsdag i denne uge, og den ombyggede, udvidede og automatiserede paskontrol i Finger C vil efter planen så småt blive taget i brug efter påsken næste år.

I byggeperioden opsættes der to midlertidige pasbokse, så den nuværende kapacitet i paskontrollen opretholdes.

Sådan fungerer det:

 Der opsættes ni automatiske paskontroller (e-gates), hvoraf tre kan bruges både af afgående og ankommende passagerer. Det betyder, at der vil være seks automatiserede spor til rådighed for både afrejsende og ankommende passagerer.

• Den automatiserede paskontrol kan anvendes af alle EU-borgere over 18 år. Der opsættes også fire nye, manuelle pasbokse til rejsende fra ikke-EU lande eller passagerer, der endnu ikke har fået et biometrisk pas (e-pas).

• Allerede tilbage i 2011 var der dog udstedt 611 mio. e-pas, og i 2017 vil alle europæiske pas være e-pas.

• Når passageren skanner sit pas i e-gaten, kontrolleres det automatisk i realtid i Politiets databaser, og efterfølgende vil passageren gennemgå en automatisk ansigtsgenkendelse.

• Efter godkendt paskontrol og ansigtsgenkendelse, kan passageren fortsætte rejsen.

• Den automatiserede paskontrol bliver hele tiden overvåget af politiet.

For yderligere informationer kontakt:

CPH Presse, +45 32 31 28 00

Kommunikationssektionen, Københavns Politi, +45 35 21 92 60