18.09.2017

Rejseglæden når nye højder i 2015

Det er ingen hemmelighed, at danskerne er vilde med at rejse. En analyse lavet af Københavns Lufthavn viser, at danskerne i 2015 forventer at rejse endnu mere, end de gjorde i 2014. Det er især de unge, der planlægger flere udenlandsrejser. Med passagerrekorden i 2014 gør Københavns Lufthavn med en større udvidelse plads til flere rejseglade danskere. 

Storbyferie, badeferie, vinterferie eller arbejdsrelaterede rejser – for danskerne er dét at rejse blevet en livsstil og noget, der prioriteres højt. Mens rejseriet før i tiden var et luksusgode, er det i dag ikke unormalt, at danskerne rejser flere gange om året. I 2015 planlægger 67 % af danskerne at flyve til udlandet. Det er en stigning på 14 % i forhold til 2014, viser en analyse udarbejdet af Københavns Lufthavn, foretaget af Analyse Danmark.

Mere end halvdelen af danskerne har været ude at flyve i 2014 og Københavns Lufthavn har igen sat passagerrekord. Flere end 25 millioner passagerer rejste igennem lufthavnen sidste år, og Københavns Lufthavn udarbejdet en plan for at ruste sig til at tage imod de mange rejseglade danskere. Visionen er en lufthavn, der kan rumme 40 millioner rejsende om året.

”Vi har stort fokus på danskernes rejseglæde og gør, hvad vi kan for at styrke den, når de besøger os. Service er et nøgleord, men de fysiske rammer er bestemt også vigtige for den gode rejseoplevelse. Derfor skaber vi nu 700 ekstra kvadratmeter i Terminal 2 og bygger to ekstra spor i sikkerhedstjekket. Det hele skal være klar til sommerens mange rejsende,” siger passagerchef i Københavns Lufthavn, Marie-Louise Lotz.

Rejser styrker vores identitetsfølelse
Ifølge livsstilsekspert, Anne Glad, kendt fra blandt andet DR’s TV-program ”Kender du typen”, kan den stigende rejselyst blandt andet forklares ved, at den økonomiske krise medførte en modreaktion til den materialistiske livsstil:

”Tilegnelse af ny viden er generelt en vigtig kapital i kriser, hvor det mere handler om viden fremfor at eje. Danskerne fik fokus på de indre værdier og prioriterede rejser både for at udvide deres horisont og for at opnå anerkendelse i omgangskredse.”

I 2014 rejste over halvdelen af de unge, mellem 18–29 år, med fly til udlandet, mens tre ud af fire unge forventer at booke en udenlandsrejse med fly i 2015. Anne Glad mener, at der blandt de unge hersker en opfattelse af, at man er uinteressant, hvis man ikke dyrker det at rejse:

”Det er blevet helt naturligt at indtage morgenkaffen i Berlin og tjekke favoritkunstnernes internationale tourplan ud – verden er blevet mindre”.

Anne Glad vurderer i øvrigt, at vi via de sociale medier får mulighed for at eksponere vores rejselyst på en ny måde, som er med til at styrke vores identitet. Samtidig giver de nye medieformer en flokdyrsmentalitet, idet et opslag om en forlænget weekend til London hurtigt inspirerer andre til også at tage afsted.

Læs mere om passagerrekorden for 2014 her og udvidelsen af Københavns Lufthavn her

Om undersøgelsen

Undersøgelsen omhandler danskernes rejsevaner og er udarbejdet af Københavns Lufthavn og gennemført af Analyse Danmark.

Analysen er udarbejdet af Analyse Danmark i perioden 16.dec – 23. dec 2014. 1058 respondenter i alderen 18-74 har svaret. Stikprøven er udtrukket tilfældig stratificeret på køn, alder og geografi (region), så den afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre. Data er vægtet på køn, alder og region i hht. Danmarks Statistiks fordelinger.

Se undersøgelsen her.

For yderligere information kontakt venligst kommunikationsrådgiver Camilla Borggaard på 4018 1912 eller camilla.borggaard@ext.cph.dk.