18.09.2017

Københavns Lufthavn indvier solcelleanlæg

Københavns Lufthavn har som den første danske lufthavn installeret et solcelleanlæg. Anlægget, der foreløbigt er et pilotprojekt, skal forsyne lufthavnen med bæredygtigt produceret energi og er et led i lufthavnens strategi om bæredygtig udvikling og CO2 neutral vækst.  

Ansvarlig drift og bæredygtige løsninger er omdrejningspunktet for Københavns Lufthavns nye 750 m2 store solcelleanlæg, der tirsdag den 23. september officielt blev indviet af Tårnbys borgmester, Henrik Zimino.

Anlægget er 125 kWp og forventes årligt at producere 105.000 kWh, svarende til 0,2 % af lufthavnens årlige elforbrug.

”Anlægget er kommet godt fra start. Siden det blev tilsluttet i slutningen af juni har det produceret omkring 45.000 kWh, hjulpet godt på vej af det fine sommervejr. Driften har indtil videre været ganske gnidningsfri, så det tyder alt i alt rigtig godt i forhold til vores forventninger”, fortalte Christian Poulsen, underdirektør, Assets & Technology i Københavns Lufthavne A/S i sin tale til indvielsen.

Enkelt og omkostningslet at skalere
Effektiviteten inden for solceller er steget markant indenfor de seneste par år, og det er en udvikling der forventes at forsætte. Derfor vil solcelleanlægget i første omgang fungere som et pilotanlæg til at indsamle viden og erfaring omkring drift. Anlægget er bevidst designet til at være enkelt og omkostningslet at skalere, og mulighederne for fremtiden er derfor store.

”Vi har en målsætning om at udbygge lufthavnen CO2 neutralt. Vi ruster os til at kunne servicere 40 millioner passagerer årligt, men vi skal vokse ansvarligt. Selvom vi udvider vores bygninger, og der kommer flere passagerer, må vores energiforbrug ikke stige. Vi har faktisk forpligtet os til at reducere CO2 udledning pr. passager fra 1,4 kg. CO2 i 2012 til højst 1,0 kg. i 2020,” sagde Inger Sturm, Miljøchef i Københavns Lufthavn A/S i sin velkomsttale.

Zimino klippede det grønne bånd
Solcelleanlægget er placeret på taget af Teknikergården på lufthavnens lukkede område i Maglebylille.

I forbindelse med opførelsen er sikkerhedsforhold blevet testet, for at sikre optimal og forsvarlig drift over for lufthavnens kunder og naboer. Særligt har der været fokus på at sikre, at hverken fly, passagerer eller naboer generes af refleksion fra solcellemodulerne. Og netop relationen til naboer og lokalsamfundet er vigtig for lufthavnen.

Derfor var det en glad Henrik Zimino, der ønskede Københavns Lufthavn tillykke med solcelleanlægget, mens han klippede det grønne bånd og dermed indviede anlægget.

”Københavns Lufthavn er en stor vækstfaktor for Tårnby, Amager og hele Danmark. Går det godt for lufthavnen, går det godt for Tårnby. Som nabo til en stor virksomhed som København Lufthavn er det vigtigt med et tæt samarbejde – ikke mindst på miljø- og klimaområdet, hvor vi har fælles interesser i støj, vandressource og klimatilpasning”, siger Henrik Zimino og afslutter:

”Dette anlæg vidner om, at lufthavnen konstant arbejder på at udvikle sig på en ansvarlig og bæredygtig måde til gavn for både lufthavnen og Tårnby kommune”.

Fakta om anlægget

  • Placering: Taget på Teknikergården i Maglebylille Størrelse: 125 kWp (750 m2)
  • Forventet produktion: 105.000 kWh årligt
  • Første 3 måneders produktion:  45.101,47 kWh (25/6 - 21/9)