18.09.2017

Green Aviation Days i Københavns Lufthavn

Københavns Lufthavns Vilhelm Lauritzen Terminal danner i dagene 3. til 6. september rammerne for Green Aviation Days med en række arrangementer, der har det fælles formål at skabe fokus på mulighederne for en mere bæredygtig luftfart. 

Flyvning og luftfart har fascineret mennesker igennem hele historien, og i dag er luftfart en vigtig global transportåre for både mennesker og varer. Landes og regioners muligheder for at bibeholde og tiltrække arbejdspladser, tiltrække turisme og sikre sund vækst afhænger af tilstedeværelsen af et stærkt trafikknudepunkt, hvor flyforbindelse skaber god tilgængelighed til omverdenen. 

Denne store betydning for samfundet, som luftfarten har, skal ses overfor, at luftfart verden over står for to procent af den samlede CO2 udledning. Det er vigtigt at se denne miljøbelastning i øjnene og at branchen samarbejder om en fortsat bæredygtig udvikling af luftfarten. Dette til trods for, at man er nået langt: Der er siden 1950’erne opnået en 70 procents reduktion i CO2 udledning per sæde.

Green Aviation Days skal hjælpe til at sætte fokus på, hvordan man kan fortsætte og styrke denne positive udvikling. Det sker først den 3. og 4. september, hvor branchens beslutningstagere, politikere og miljøinteressenter mødes og drøfter konkrete udviklingstiltag, og dernæst den 5. og 6. september, hvor alle øvrige interesserede inviteres til sjov og fordybelse i den gamle terminal, hvor det hele startede for knap 100 år siden.

Samarbejde om bæredygtig udvikling
Det åbne arrangement er resultatet af et samarbejde mellem Copenhagen Goodwill Ambassador Korps (en del af Copenhagen Capacity og Wonderful Copenhagen), Københavns Lufthavn, Nordic Initiativ for Sustainable Aviation (NISA) og Københavns Kommune, i forbindelse med, at København er blevet tildelt prisen som årets miljøhovedstad.

Vilhelm Lauritzen terminalen fyldes i dagene med udstillinger og fremvisninger af nutidens materiel og fremtidens teknologi såvel ude som inde. LEGO® inviterer til at bygge sit eget bud på fremtidens grønne by og transport, og der vil være rundvisninger i fly og i det oprindelige kontroltårn, samt mulighed for at komme på guidet miljø-bustur på lufthavnens store areal. Se mere nedenfor.

Nordisk initiativ for bæredygtig luftfart
Green Aviation Days indledes den 3. september med en workshop om bæredygtigt biofuel til fly. Det er NISA, Nordic Initiative for Sustainable Aviation, der stå for workshoppen, som er for inviterede aktører.

NISA er sat i værk af den nordiske luftfartsbranche som er nordiske lufthavne, flyselskaber, respektive organisationer støttet af de nationale luftfartsrelaterede myndigheder samt Airbus og Boeing. På workshoppen vil NISA fokusere på de muligheder der findes for samarbejde og udvikling på tværs af landegrænser, organisationer, virksomheder og forskere. Workshoppen er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at skabe regional forsyningssikkerhed, grøn teknisk udvikling og nye arbejdspladser. Programmet for workshoppen kan ses på www.cphcleantech.com/NISA

Seminar om bæredygtig udvikling
Den 4. september inviterer Copenhagen Goodwill Ambassador korps til seminar om bæredygtig luftfart. Seminaret samler interessenter inden for luftfart og bæredygtighed for at diskutere og fremlægge løsninger på klimaudfordringerne samt skabe samarbejde på tværs af sektorer. Læs mere her: www.sharingcopenhagen.dk/english/calendar/events/green-aviation-seminar/.

Åbent for alle
Den 5. og 6. september åbnes dørene så for alle med interesse for fly, teknologi og fremtidens muligheder indenfor bæredygtig luftfart.

LEGO® Build the change
For børn og barnlige sjæle inviterer LEGO til Build The Change, hvor inviterede skoleklasser (den 5.) og øvrige (den 6.) kan bygge sit eget bud på fremtidens grønne by og transport.

Udgangspunktet er to tons LEGO-klodser, 12 hjælpere og inspiration fra arkitekt Mikkel Westfall, Årstiderne Arkitekter samt TV-værten Shane Brox. Målet er en hel lille udstilling med kreative, sjove og inspirerende forslag til bæredygtige løsninger til fly/lufthavne – og andre LEGO modeller, der viser fremtidens by og transport.

Shane står bag udstillingen Drømmen om en by på Københavns Museum, der handler om fremtidens storby. Nogle af de modeller som bygges, vil efter arrangementet blive en del af udstillingen på Københavns Museum, og der vil være præmier til de mest kreative forslag. LEGO-eventen er forbeholdt skoleklasser den 5., hvor de mest innovative ideer vil blive belønnet med LEGO-æsker. Den 6., hvor alle inviteres til at bygge med, vil der blive trukket lod om fem billetter til LEGOLAND®.

Rundvisninger og minibiograf
Der er i den grad også aktiviteter for de mere voksne og videnskabelige sjæle.

For de hurtige er der gratis billetter at hente på dagen til en guided miljø-bustur på lufthavnens store areal. Fra bussen vil man kunne opleve forskellige miljøløsninger, der er etableret i Københavns Lufthavn – fx lufthavnens brandøvelsesplads, grundvandskøleanlæg og de-icing platform. Ligeså uddeles der billetter gratis til rundvisninger i Vilhelm Lauritzens gamle, smukke kontroltårn. (Billede-id skal medbringes ved deltagelse i miljø-busturene.)

I en mini-biograf vil der blive vist film af, hvordan man i sin tid flyttede den gamle terminal tværs over lufthavnens område, ligesom der vil blive vist film fra Solar Impulse, der producerer solcelledrevne fly.

Kom helt tæt på
Endvidere kan man få et blik ind i de mest tekniske hjørner af luftfartsbranchen, når CPH viser, hvordan man arbejder for mere bæredygtig de-icing og SAS viser deres miljøvenlige ground-handlingudstyr.

Endelig kan man få en guidet tur i et fly.

Se det hele lidt fra oven
Hvis man slet ikke kan få fly nok, kan man for 550 kroner flyve en halv time over København med et propeldrevet DC-3-fly, som revolutionerede flytransporten i 1930'erne. Der er plads til 2 x 18 personer, og pladserne fyldes op efter først til mølle-princippet. Booking på mailadressen lvs@copcap.com.

Se det fulde program her: http://www.sharingcopenhagen.dk/dansk/kalender/begivenheder/familiedage-i-koebenhavns-lufthavns-historiske-vilhelm-lauritzen-terminal/  

For yderligere oplysninger, kontakt: