18.09.2017

CPH: Travl sommer i sigte

Københavns Lufthavn og flyselskaber ruster sig til en travl sommer. På de travleste dage vil op mod 100.000 passagerer rejse igennem lufthavnen. Blandt favoritrejsemålene finder man både sydeuropæisk sol og nordamerikansk storbyferie. 

Fredag 27. juni går de danske skolebørn på sommerferie. Det falder sammen med, at årets Roskilde Festival begynder og en stor konference i København slutter. Alt sammen betyder, at op mod 100.000 passagerer den dag forventes at rejse gennem Københavns Lufthavn, hvilket er rekord.

"Man skal indstille sig på travlhed i lufthavnen, og sådan er det jo altid i sommerferien. Mentalt svarer det lidt til at køre ned gennem Europa i juli. Så ved man også godt, at man ikke har den tyske Autobahn for sig selv. Vores anbefalinger til passagererne er dog de samme som altid, nemlig at man skal møde op til den tid, flyselskaberne anbefaler. Det er typisk to timer før afgang på europæiske flyvninger og tre timer på interkontinentale ruter,” siger Marie-Louise Lotz, passagerchef, Københavns Lufthavn, der også anbefaler passagererne at tjekke lufthavnens hjemmeside eller smartphone-app for bl.a. den aktuelle status på flytrafikken, ventetider og check-in information.

Planlagt med vækst
Derudover skal man som passager forberede sig på, at de mange passagerer vil skabe ventetid i sikkerhedskontrollen på visse tidspunkter.

”Vi har planlagt med vækst i passagertallet, men over de sidste to måneder har det vist sig, at spidsbelastningerne er højere end vi havde ventet, særligt i det tidlige morgen-peak samt sidst på eftermiddagen. Det skyldes ikke mindst, at mange europæiske fly for tiden er fyldt endnu bedre op end normalt. Derfor vil der på de største rejsedage være mere ventetid i sikkerhedskontrollen, end vi plejer at se,” siger sikkerhedschef Johnnie Müller, Københavns Lufthavn og fortsætter:

”Vi har op mod sommerperioden ansat og uddannet knap 60 ekstra security-medarbejdere, men med de mere koncentrerede spidsbelastninger kan det vise sig, at dette antal skulle have været lidt højere.”

Selvbetjent succes
Her op til årets største rejseweekend har flyselskaberne også fuld bemanding overalt med særlig fokus på check-in og bagage drop. SAS har med stor succes indført yderligere muligheder for selvbetjent bagageindlevering og har nu 16 skranker åbne, hvor kunderne i gennemsnit hver bruger 7 sekunder pr. kuffert. 

Kunderne er meget begejstrede for enkle og hurtige selvbetjeningsløsninger, og det letter trykket på hele check-in området, når bagagen kan afleveres så hurtigt. Over sommeren kommer vi også til at tage automatisk, selvbetjent boarding i brug, så vi kan få flyene fyldt hurtigt op og vores kunder af sted til deres feriedestination,” siger Trine Kromann-Mikkelsen, Pressechef i SAS.

Sol på begge sider af Atlanten
Når det kommer til feriedestinationerne, melder de to største flyselskaber i Københavns Lufthavn, SAS og Norwegian, både om gamle kendinge og nye, eksotiske rejsemål.

Vi kan se, at vores danske passagerer ønsker at sikre sig sol og varme omkring Middelhavet i år. Vores topdestinationer denne sommer er Nice, Malaga, Barcelona, Rom og Mallorca. Samtidig trækker en storby som London også rigtig meget i de ferielystne. Derudover er det også tydeligt, at danskerne ønsker at rejse billigt over Atlanten i sommerperioden, hvor vi oplever, at vores langdistanceruter fra København til New York, Los Angeles og Fort Lauderdale er fyldt rigtig godt op,” fortæller Johan Bisgaard Larsen, informationschef i Norwegian.

Fra Københavns Lufthavn åbner SAS seks nye ruter til Pisa og Napoli i Italien, Faro i Portugal, Chania på Kreta samt Bastia på Korsika og Montpellier i Sydfrankrig. SAS genåbner desuden sommerruterne fra København til Pula i Kroatien, Thessaloniki i Grækenland, Palermo i Italien, Biarritz i Sydfrankrig og Gazipasa i Tyrkiet.

De nye ruter er populære, men også de klassiske SAS destinationer er denne sommer efterspurgt. Således er der fleste rejsende til New York, London, Paris, San Francisco, Washington, Helsinki, Amsterdam, Chicago, Milano, Nice, Dublin og Rom. Stockholm og Oslo er også altid populære med SAS.