18.09.2017

420.000 nye stribede venner vil summe i Københavns Lufthavn

Københavns Lufthavn har i samarbejde med Foreningen Bybi opsat 10 bistader på lufthavnens areal, så passagerer snart vil kunne købe produkter produceret helt lokalt – af lufthavnens mange nye stribede venner. Projektet er en del af CPHs strategi om at skabe unikke passageroplevelser for de mange millioner af rejsende, der hvert år rejser til og fra lufthavnen. 

Snart vil det være muligt at få en lille sød smagsoplevelse med hjem – eller ud, når du letter eller lander fra Københavns Lufthavn. Her er 10 bistader netop sat op i et samarbejde med Foreningen Bybi, der om en måneds tid vil kunne levere de første honningprodukter til Københavns Lufthavns shoppingcenter.

En bid af den danske hovedstad

Vores lokalt producerede honning giver passagererne en unik mulighed for at tage en lille bid af København og lufthavnen med sig ud eller med sig hjem fra ferie eller forretningsrejse i Danmark. Forhåbentlig vil honningen på morgenborde rundt omkring i verden forlænge feriefornemmelsen fra besøg i Danmark. Derudover er vi meget begejstrede for Foreningen Bybis positive sociale påvirkning af vores lokalsamfund, hvor hjemløse får en mulighed for at blive en del af arbejdsmarkedet og bliver en del af et stærkt fællesskab ved at passe bierne, siger Lise Ryevad, Director of Airport Sales i Københavns Lufthavne A/S.

Foreningen Bybi har i alt 25 bigårde i København og fremstiller bl.a. gaveæsker med små smagsprøver fra de enkelte bydele, hvis honning varierer i både farve og smag. Fra midt i juni måned vil butikkerne Fine Food i Københavns Lufthavns terminal 2 og 3 sælge honning og øvrige produkter som bolsjer og øl med honning fra både lufthavnens egne bistader og fra de øvrige bigårde. Overskud fra produkterne bruger Foreningen Bybi til deres fortsatte sociale og miljømæssige arbejde i København.

Flittige arbejdere giver nye muligheder
Bierne skal bo med udsigt over Øresund på en afsides beliggenhed i det sydøstlige hjørne af lufthavnens areal, hvor de hverken generer eller generes af ansatte, fly eller passagerer. Ud over de honningprodukter, bierne bidrager med herfra, vil CPHs miljøafdeling formentlig kunne bruge honningen i deres arbejde, hvor honningen kan bruges som biomarkør og som indikator på biodiversitet og luftkvalitet – et tiltag der tidligere er set i München lufthavn. (Se evt. mere her)

Oliver Maxwell, direktør for Foreningen Bybi understreger, at honning fra byområder ikke er påvirket af byens luftpartikler:

Bier er ekstremt lugtfølsomme. Faktisk har hvert bistade nogle vagtbier, der afviser trækbier, der kommer tilbage og har været i kontakt med urenheder i miljøet. Lufthavnens mange rejsende kan sagtens se frem til at smage honningen, der er et 100 procent rent naturprodukt – skabt af og i byen.

Fakta: Foreningen Bybi
Københavns Lufthavns mange nye venner er alle en del af Foreningen Bybi. Foreningen støtter først og fremmest op om biernes overlevelse, da der ikke længere lever honningbier vildt i Danmark og bierne er derfor afhængige af, at der er mennesker der passer på dem. Foreningen arbejder desuden målrettet på social inklusion ved at involvere langtidsledige, tidligere hjemløse, asylansøgere mfl. i både biavl, produktion, undervisning og salg af produkter.

  • Foreningen blev grundlagt i 2010 af englænderen Oliver Maxwell
  • Foreningen vandt i 2013 Den Socialøkonomiske Årspris, blev i 2011 tildelt en pris af Foreningen til hovedstandens forskønnelse og er anderkendt som en af de 10 bedste sociale innovation projekter i Europa. Læs mere.
  • Foreningen samarbejder bl.a. med Dansk Røde Kors og Aktivitetscentret Sundholm Der er opsat bistader hos Københavns Rådhus, Miljøstyrelsen, Bella Center, 3F, Lundbeck og Det Europæiske Miljøagentur. Foreningen Bybi har i alt 25 bigårde i København og man kan smage forskellen på Valby og Vesterbro.
  • Alle kan blive medlem af Bybi. Det koster 100 kr. og indmelding foregår på hjemmesiden.

Læs mere om Foreningen Bybi på www.bybi.dk

Fakta: Fine Food

  • Honning og øvrige produkter fra Foreningen Bybi vil fra midten af juni måned være at finde i Københavns Lufthavns to Fine Food butikker, der i øvrigt har et bredt sortiment af danske og udenlandske kulinariske specialiteter.
  • Butikkerne har alle de traditionelle danske lækkerier såsom sild, laks, leverpostej, hotdog-pølser, rugbrød og oste. Der kan også købes udenlandske oste, skinker, pateer samt kaviar.
  • Endvidere har de delikatesser inden for kaffe, te, marmelader, honning og chokolader, ligesom man finder et sortiment af specialøl og vine. Der sælges friske smoothies, sandwiches og læskedrikke samt kildevand.