18.09.2017

Tilladelse erstatter forbud for rygere i lufthavnen

Københavns Lufthavn har udskiftet rygning forbudt skiltene foran indgangene til terminalerne med tydelig skiltning af, hvor rygning er tilladt. Og tilladelse virker langt bedre end forbud. Flere end 50 procent af rygerne har ændret adfærd og ryger nu kun, hvor det er tilladt, og hvor det generer mindst muligt.  

Det handler om at få mennesker til at ændre adfærd uden at bruge løftede pegefingre, at give et enkelt og venligt puf – et Nudge.

"Metoden med Nudging kan være alt fra indretning af bygninger og lokaler til enkle skilte, farvekoder, pile på gulve og fortov og så videre,” fortæller adfærdsforsker på Roskilde Universitetscenter Pelle Guldborg Hansen, der har arbejdet sammen med Københavns Lufthavn på at ændre rygernes vaner – eller rettere uvaner.  

Hver fjerde passager ryger
Knap hver fjerde passager i Københavns Lufthavn er ryger, og alt for mange har røget deres cigaretter lige uden for dørene, hvor det ikke er tilladt. Det har generet det store flertal af ikke-rygere og de mange ansatte, der sidder på kontorerne over dørene ind til terminalerne.

Derfor blev rygerne observeret af Pelle Guldborg Hansens nudging-team, før det nye projekt blev sat i gang.

”Den første observation af 1.300 rygere viste, at 85 procent kom inde fra terminalerne. Enten var de lige landet, eller også havde de netop tjekket ind og var så gået ud for at ryge – hvor det ikke er tilladt,” fortæller han.

Tydelige pile mod rygezoner
Derfor har lufthavnen nu opsat tydelige og enkle skilte og pile ved dørene, der viser vej til klart markerede gule zoner udenfor, hvor det er tilladt at ryge. Og dét virker, fortæller han.

”I forbindelse med opsætningen af de første tre nye zoner og skilte observerede vi mere end 3.000 rygere før og efter. Og vi kunne konstatere, at det allerede i første forsøg lykkedes at mere end halvere antallet af folk, der røg ved dørene og generede de andre passagerer,” fortæller Pelle Guldborg Hansen.

CPH roser hensynsfulde rygere
Nu er hele området foran Terminal 2 og 3 indrettet med udendørs rygebåse. Hos Københavns Lufthavn er salg- og markedsdirektør Carsten Nørland imponeret over, at Nudgingen har fået så mange rygere til at ændre adfærd.

”Med tiden håber vi, at endnu flere rygere vil overholde reglerne. For grundlæggende tror vi, at alle er interesserede i at opføre sig ordentligt og tage hensyn,” siger Carsten Nørland.

Også udendørs rygeterrasse inde i terminalerne
Indendørs er Københavns Lufthavn absolut røgfri. Men i juli 2013 indviede Københavns Lufthavn en udendørs 120 kvadratmeter rygeterrasse efter check-in og security ved Finger B. Og den har været en stor succes.

”En del rygere venter til sidste øjeblik med at gå gennem security, fordi de vil ryge, før de skal ud at flyve. Med den nye udendørs terrasse kan rygerne nu slappe mere af og få en ustresset rejse. Samtidig kan ikke-rygerne også på dén måde slippe for røg ved indgangene til terminalerne,” siger Carsten Nørland.