18.09.2017

En halv million krydstogtpassagerer gennem CPH

København får denne sommer besøg flere krydstogtskibe end nogensinde tidligere, og cirka halvdelen af skibene skifter passagerer i København. Det giver stor travlhed i Københavns Lufthavn, der er godt forberedt til at give 500.000 krydstogtpassagerer en god oplevelse. Krydstogtbranchen tilfører over én milliard kroner til København årligt. 

Næsten halvdelen af det rekordstore antal krydstogtskibene, der anløber København i år, skifter passagerer mens de er her. Det giver ekstra travlhed i Københavns Lufthavn (CPH), hvor en halv million krydstogtpassagerer skal gennem lufthavnen i sommerhalvåret.

I løbet af 2011 får København besøg af 368 krydstogtskibe med tilsammen ca. 770.000 passagerer. Cirka halvdelen af skibene skifter passagerer i København, og hovedparten af krydstogtpassagererne ankommer med fly til København, ligesom de efter krydstogtet flyver hjem igen fra CPH. Det betyder, at cirka 500.000 krydstogtpassagerer passerer gennem lufthavnen.

Fem skibe skifter passagerer på en dag
CPH har gennem det seneste år forberedt sig på at håndtere det store antal krydstogtpassagerer, der typisk ankommer og afrejser i store grupper inden for korte tidsrum og medbringer forholdsvis meget bagage, der skal checkes ind.

”Højsæsonen for krydstogt er også højsæson for danskernes ferierejser, og krydstogtpassagererne fylder godt i lufthavnen på flere af de store rejsedage i sommer. For at få alle hurtigt og smidigt gennem lufthavnen har vi i tæt samarbejde med flyselskaber, handlingselskaber og incomingbureauer planlagt procedurer som check-in, bagagehåndtering og transport af krydstogtpassagerer,” siger kommunikationsdirektør Henrik Peter Jørgensen, Københavns Lufthavne.

På de største dage i sommer skifter fem store krydstogtskibe passagerer i København, og dermed skal flere end 8.000 krydstogtgæster rejse hjem fra CPH i løbet af dagen, samtidig med, at tusindvis af krydstogtpassagerer ankommer. Hovedparten af passagererne benytter almindelige rutefly, men i løbet af sommeren er der også en række charterafgange udelukkende med krydstogtpassagerer.

”Krydstogtturismen får større og større betydning for København og dermed også for CPH. Det første og sidste krydstogtgæsterne oplever i København er lufthavnen, og vi lægger stor vægt på, at den oplevelse bliver så god og fri for stress som muligt,” siger Henrik Peter Jørgensen.

80 procent vækst i krydstogtpassagerer på fem år
Ifølge en ny samfundseffektanalyse fra det internationale analysebureau G.P.Wild/BREA tilfører krydstogtbranchen over én mia. kroner til København i 2011. Hvert krydstogtskib, der lægger til kaj i byen, bidrager i gennemsnit med tre mio. kroner i samlet omsætning til byen. Samtidig skaber aktiviteterne over 1.500 job.

København har fra 2005 til 2010 haft en vækst i antallet af krydstogtpassagerer på 80 procent, mens væksten i antal skibe har været på 30 procent. Antallet af skibe, der skifter passagerer i København, er steget tilsvarende. G.P.Wild/BREA vurderer, at der frem til 2015 vil være en årlig vækst i antallet af krydstogtpassagerer på mellem 5 og 10 procent.