18.09.2017

Den "naturlige" jul venter forude

Julens farve er den blålige, frostklare nuance. Blå som i skumringstimen. I hvert fald hvis du spørger Illums Bolighus. Fredag den 10. september landede julen i Københavns Lufthavn, da Illums Bolighus åbnede sin julestue med masser af guld, glimmer og julehygge. For mange føles det som om, at der er en menneskealder til jul. Men ikke for tre af Danmarks mest kendte juledesignere, der gav deres bud på juletendenser 2010 under åbningen af julestuen. 

”Det er fantastisk positivt, at vi kan vise vores udenlandske gæster i Københavns Lufthavn nogle af de skandinaviske juletraditioner. I år fokuserer vi på skovens elementer, som er grantræ, svampe, agern. Noget af det nye i år er det uglaserede porcelæn, som står i kontrast til den frostklare, blinkende blå, som vi har brugt som grundtone i udstillingen,” forklarer Martin Graae, Merchandise Manager hos Illums Bolighus.

Porten til Skandinavien
Ifølge Carsten Nørland, salgsdirektør i Københavns Lufthavne A/S, er den danske julehygge og de mange traditioner meget populære blandt passagererne, der blandt andet bruger julepynten som en oplagt gaveidé i de kommende måneder op til jul:

”Københavns Lufthavn er porten til Skandinavien og repræsenterer det bedste inden for dansk design og arkitektur. Julestuen er et spejl på skandinavisk håndværk og kvalitet, som mange af vores passagerer ønsker at tage med sig videre på rejsen,” fortæller han.

Jul for voksne

Til stede under åbningen af julestuen var blandt andet tre af Danmarks mest kendte juledesignere, som hver især gav deres bud på juletendenser 2010.

Oda Wiedbrecht eksporterer sit helt specielle danske håndværk til hele verden, og hendes papirklip er et absolut hit blandt turisterne. Om sine julemotiver fortæller Oda Wiedbrecht:
"Jeg plejer at sige, at jeg laver jul for voksne børn. Folk søger tilbage til det, de kan huske fra deres barndom. Det er hyggeligt og trygt,” siger hun og fortsætter: ”Stilen i mine udklip med det nostalgiske, hyggelige og traditionelle er blevet mere populære de seneste år. Det ser jeg som et resultat af finanskrisen – i krisetider søger man tilbage til det trygge".

Fokus på det fjerlette
Jette Frølichs julekollektion tager udgangspunkt i det fjerlette: ”Kombinationen af kalkepapir og en smule metal – det er min stil. En stil, jeg har udviklet mit design mod gennem mange år,” siger hun. Ifølge juledesigneren har guld været det helt store hit i 10 år. Men nu er det for tungt: ”Derfor begyndte jeg at bruge zink, der er mere rustikt samt sølv og jern sammen med det håndklippede papir. Jeg ser en begyndende trend til at indføre flere farver".

Jul med krudt og kugler
Designeren Ole Kortzau præsenterede sin Karen Blixen jul, som han har designet for Rosendal, hvor det meste er i sølv. "Det interessante for mig er at lave ting, der er flotte og dekorative. Noget jeg selv har lyst til at hænge op. Det skal ikke ligne, at det er lavet på en fabrik – det er der så meget, der gør. Det er ikke morsomt," fortæller Ole Kortzau og fortsætter: "Jeg laver ting, der stråler. Eksempelvis mine lysestager og stjerner til træet – de er ujævne og giver lyset masser af spil. Det skinner som bare fanden. Det er der krudt og kugler i," fortæller han.

Illums Bolighus’ julestue ligger på hovedstrøget i transitområdet på Nytorv.