18.09.2017

Lufthavnens VIP-chef fejrer 50 års jubilæum

I dag var det ikke Jørgen Mangor selv, der havde rullet den røde løber ud. I dag var løberen rullet ud til ære for ham. Lufthavnens VIP-ansvarlig Jørgen Mangor blev fejret den 1. august i anledning af sit 50 års lufthavnsjubilæum.  

Gennem sin karriere på 50 år har Jørgen Mangor haft mere end 20 funktioner. Det hele begyndte tilbage i 1958, da 17-årige Jørgen Mangor fik en elevplads. Det var dengang, trafikken blev afviklet i Vilhelm Lauritzen Terminalen, så det var ikke tilfældigt, at 50 års dagen netop blev fejret i denne bygning.

Lufthavnens administrerende direktør holdt tale for Jørgen Mangor, hvor han kiggede 50 år tilbage i tiden – og så 50 år frem:

I dag skal vi fejre Jørgen Mangor, men vi skal også fejre lufthavnens udvikling. Kigger vi tilbage på 1958 var der dengang 300 ansatte. I dag har vi 1900 medarbejdere. Der var cirka 1,4 mio. passagerer om året, og 5000 passagerer på den travleste rejsedag. I dag har vi rundet 21 mio. passagerer og afvikler 79.000 rejsende på en travl sommerdag. Men der er også områder, hvor vi er gået tilbage. I 1958 havde vi 133 hektar landbrugsjord, og der blev høstet 1200 tons korn pr. år. Så vi har måttet sige farvel til en kommerciel indtægt på det område,” fortalte Brian Petersen med et smil på læben.

Sendte en hilsen fra regentparret
Kigger vi til gengæld 50 år frem i tiden, hvilken lufthavn har vi så, spurgte Brian Petersen:

Hvis vi opnår den samme vækst som gennem de sidste 50 år, så vil lufthavnen håndtere 340 mio. rejsende i 2058. Og CO2 neutral brændstof har til den tid gjort flybilletterne endnu billigere, end de er i dag. Det er svært at spå – især om fremtiden. Men det siger lidt om, hvor meget 50 år egentlig er,” sagde Brian Petersen.

 Afslutningsvis takkede han Jørgen Mangor for lang og tro tjeneste og sendte en hilsen på regentparrets vegne, som Jørgen Mangor kender gennem sit virke som lufthavnens VIP-ansvarlig.

Mindst 20 forskellige funktioner
Også Jørgen Mangor gik på talerstolen og fortalte om sin lange karriere i lufthavnen. Som VIP-ansvarlig har han budt bl.a. flere amerikanske præsidenter velkommen, men ikke mindst Hendes Majestæt Dronning Margrethe og resten af den kongelige familie har altid haft Mangors specielle opmærksomhed.

Jeg havde min første VIP-opgave i mine unge dage som havnebetjent. Det har siden ført til gode relationer til blandt andet ambassader verden over, hoffet og politiet. Nogle af de største oplevelser i lufthavnen har været besøg som Bill Clinton, George Bush og Nelson Mandela. Det har været 50 år med mindst 20 forskellige funktioner. Lufthavnen har altid været en stor del af mit liv og min hobby,” sagde Jørgen Mangor.

 Han tilføjede desuden, at han var helt enig i missionen om, at Københavns Lufthavn skal være verdens bedste igen.

På forpladsen foran Vilhelm Lauritzen Terminalen var lufthavnens ældste brandbil fra 1969 symbolsk kørt frem i dagens anledning – side om side med en yngre model fra 2008.


I gave fik Jørgen Mangor et kunstværk, som har hængt i lufthavnens Kongeværelse i mange år. Det er en akvarel malet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe.