18.09.2017

Hellere to på 20 end én på 40: Pak kufferten med omtanke!

Chartersæsonen står for døren og nogle betaler gerne lidt ekstra for at få det hele med. Men når vi vælger at rejse ’tungt’ rammer vi de lufthavnsmedarbejdere, som sørger for, at vores kufferter kommer med flyet. Fagforbundet 3F har i samarbejde med lufthavnens handlingsselskaber og Forebyggelsesfonden søsat en kampagne, der skal få os til at pakke kufferten med tanke på dem der bærer. Københavns Lufthavne bakker op om kampagnen. 

Rejser du let og kan du uden besvær holde dig til de 20 kg man som typisk charterrejsende må medtage på rejsen? Eller er du den forsigtige type, der pakker lidt for mange sko, hårtørrer, leverpostej, spegepølse og et par flasker Gammel Dansk - hvis nu det alligevel er lidt for fremmedartet derude? Fagforbundet 3F og lufthavnens handlingselskaber vil gerne have sidstnævnte gruppe i tale med kampagnen: Tænk på dem der bærer – kom mindre i din kuffert!

Som at bakse med kufferten under spisebordet
I selve lufthavnens bagagehal, hvor kufferter og tasker sorteres til de rette flyafgange findes forskelligt løftegrej og udstyr som hjælper bagageportørerne, men når flyet skal lastes og losses foregår det i snævre rum og i ubekvemme stillinger, hvor det er en stor ekstrabelastning at håndtere de tunge kufferter.

”Flykroppen har nogle proportioner der gør, at man ikke kan arbejde oprejst og følge vejledningerne for sunde løft. Prøv at bakse rundt med din tunge kuffert under dit spisebord, det giver et ret godt billede af de arbejdsstillinger vores kolleger er tvunget til at arbejde i, når de laster og losser flyet,” forklarer kampagnens projektleder Lars Brogaard fra 3F i Kastrup

. Der arbejdes med at udvikle et transportbånd, der skal føre bagagen helt på plads i flyets krop, en såkaldt ’ramp snake’.

”Der lægges gode kræfter i arbejdet, men det er en svær opgave, og vi er langtfra i mål, så med kampagnen prøver vi at gå andre veje for at minimere problemet,” siger Lars Brogaard.


Hellere to på 20 end én på 40!
Kampagnes enkle budskab er: Kom mindre i din kuffert! Især om sommeren, hvor mange rejser på charterferie er belastningen for bagageportørerne stor. Men hvad gør man, hvis det vitterligt er nødvendigt for én at tage mere med end de gængse 20 kg, og man er villig til at betale for den ekstra vægt men samtidig gerne vil tage hensyn til dem der bærer.

”Vi opfordrer de rejsende til at fordele bagagen i flere enheder i stedet for at pakke én mega stor kuffert. Hellere to på 20 kg end én på 40,” siger Lars Brogaard.


Konkurrenter står sammen i kampagnen
Københavns Lufthavns handlingselskaber, som til daglig er i hård konkurrence med hinanden, har valgt at gå sammen om kampagnen og får støtte fra både 3F og Forebyggelsesfonden. En støtte der gør det økonomisk muligt bl.a. at udbrede budskabet via reklamer på busser og taxaer, og forskellige events. Kampagnen var med på forårets rejsemesse, og senere på året planlægges opstillet en simulator på Rådhuspladsen, hvor de rejsende selv kan prøve, hvad det vil sige at pakke et lastrum.

"Tænk på dem der bærer"-kampagnen kører i Storkøbenhavn de næste 20 måneder.