18.09.2017

Pak din proptrækker i kufferten

Hvert år skal tusinder af passagerer i Københavns Lufthavn overdrage proptrækkere, knive, sakse og andre genstande. Tallet ser ikke ud til at falde i 2008. Et godt råd til passagererne er, at hvis de er i tvivl om en genstand må medbringes i håndbagagen, så pak den for en sikkerheds skyld i kufferten. 

Sidste år fik sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn overdraget knap 17.000 genstande fra passagerer. Tallene fra de første måneder af 2008 viser, at antallet ikke er faldende. I disse tal er ikke inkluderet våben, der ifølge våbenloven er ulovlige.

Passagerer er i tvivl

Passagererne ved godt, at de ikke må medbringe et haglgevær, så egentlige våben er sjældent et problem. Til gengæld har mange svært ved at finde ud af, hvad der er tilladt at have med på rejsen, når det gælder spidse, skarpe og stumpe genstande. For eksempel må du gerne have en ikke låsbar kniv eller en saks med, hvis klingen er under 6 centimeter. Til gengæld må du ikke have et baseball bat med. Det kan godt være forvirrende. Hvis passagererne er i tvivl, er det en god idé at checke vores liste på www.cph.dk – eller endnu bedre: At pakke genstandene ned i kufferten”, siger Københavns Lufthavnes sikkerhedschef Johnnie Müller.

Hjælp at hente
På lufthavnens hjemmeside er der i samarbejde med myndighederne udarbejdet en liste over hvilke genstande, passagererne ikke må medbringe i håndbagagen:

Selv om det er en lang liste, kan der ikke stå alt, hvad passagererne kan finde på at tage med. For eksempel en af de glaskugler, som man kan ryste, så det sner inden i den? Den er ikke med på listen, og må du så have den med i håndbagagen? Her vil det bero på en vurdering hos den enkelte securitymedarbejder. Så hvis du ikke vil risikere at skulle aflevere noget ved sikkerhedskontrollen, så pak alt hvad du er i tvivl om ned i kufferten”, siger sikkerhedschef Johnnie Müller.