CPH: En million rejste i februar, krigen skaber usikkerhed
Med en million rejsende var der travlt i Københavns Lufthavn i februar. Mere end halvdelen af trafikken fra før COVID-19 pandemien er nu indhentet. Selvom Ruslands invasion af Ukraine skaber ny usikkerhed, forventes der fortsat travlhed både forår og sommer. Derfor ansætter CPH flere hundrede nye medarbejdere.
Med 1.026.931 rejsende i februar nåede Københavns Lufthavn 51,5 procent af aktiviteten i forhold til samme tid i 2019 – det sidste år før COVID-19 pandemien ramte.
”Hele rejsebranchen er på rette vej. Frem til Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar kunne vi både se og mærke, at der igen er tro på fremtiden hos de rejsende, flyselskaberne og alle virksomhederne her i lufthavnen. Men den forfærdelige krig har naturligvis skabt ny usikkerhed,” siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.
I forhold til afviklingen af flytrafikken er Europa ikke ramt. Det er umiddelbart kun de lange ruter fra Nordeuropa til Asien, der er direkte påvirket af lukningen af det russiske og ukrainske luftrum. Før pandemien ramte udgjorde flyvningerne til Asien cirka 4 procent af den samlede trafik i CPH.
”Når der er krig og uro, er det typisk amerikanere og rejsende fra Asien, der holder lidt tilbage med at rejse til Europa,” siger han.
Trafiktallene for februar viser, at antallet af passagerer på de europæiske ruter nåede op på 53,8 procent af normalen, mens de lange interkontinentale ruter stadig blot er på 32,2 procent.
”Spørgsmålet er, hvad krigen vil betyde for vores privatøkonomi og lyst til at rejse – og hvad krigen vil betyde for virksomhederne og flyselskaberne, der lige nu oplever stigende priser på energi og brændstof. Det er som med COVID-19 pandemien utrolig svært at spå om fremtiden. Vores vurdering er dog fortsat, at vi ser ind i en særdeles travl påske og en sommer med flere rejser i Europa og ikke mindst til Middelhavslandene,” siger Peter Krogsgaard.
Brug for flere ansatte
Med udsigten til mere aktivitet, er der igen brug for flere ansatte i lufthavnen. Da krisen ramte i marts 2020, var der omkring 22.000 ansatte i de 1.000 virksomheder i og omkring lufthavnen.
I marts sidste år var det allerede faldet til knap 13.000, men nu begynder det at vende. I dag er der omkring 14.000, og de fleste virksomheder er i gang med at ansætte. Det gælder også Københavns Lufthavne A/S selv, der i løbet af året forventer at skulle ansætte op mod 400 nye medarbejdere.
”Der er brug for folk i Security, i driften og i en række specialistfunktioner. Derudover er der en række nye jobs med fokus på grøn omstilling, digitalisering af passagernes rejse og opgradering af hele IT-landskabet,” fortæller Peter Krogsgaard.
CPH har netop startet en større rekrutterings-kampagne i medierne og den 31. marts afholdes en stor jobmesse i lufthavnen i samarbejde med Tårnby og Københavns Kommune samt en række flyselskaber og virksomheder i lufthavnen som f.eks. groundhandlerne, der på flyselskabernes vegne står for f.eks. check-in, boarding og håndtering af bagage og fly.
”At der er brug for arbejdskraft, er godt nyt. Det viser, at krisen i rejsebranchen så småt er ved at vende, og at der trods krig og pandemi er tro på fremtiden”, siger Peter Krogsgaard.