Forsinkelser og mulige aflysninger
På grund af mangel på bemanding i Naviair, som varetager flyveledelsen, kan der være forsinkelser og enkelte aflysninger. Der kan desuden forekomme mindre forsinkelser som følge af nødvendig vedligeholdelse af start- og landingsbaner. Hold dig opdateret her på cph.dk eller i CPH’s app Læs mere
På grund af mangel på bemanding i Naviair, som varetager flyveledelsen, kan der være forsinkelser og enkelte aflysninger. Der kan desuden forekomme mindre forsinkelser som følge af nødvendig vedligeholdelse af start- og landingsbaner. Hold dig opdateret her på cph.dk eller i CPH’s appLæs mere
 
10.07.2020

CPH trafiktal: 1,5 millioner færre udenlandske gæster flyver hertil denne sommer

Genåbningen af Europas grænser og en række flyruter kan så småt mærkes i Københavns Lufthavn. I juni var der 151.085 rejsende igennem terminalerne i forhold til blot 40.118 i maj. Sammenlignet med juni sidste år var der dog et massivt fald på 94,9 procent. Denne sommer forventes omkring 1,5 millioner færre udenlandske gæster til Danmark. 

Selvom åbningen af grænserne i Europa og den forsigtige genstart af en række flyruter kan mærkes, ser Københavns lufthavn ind i den mest stille sommer i mands minde.

Antallet af destinationer man kan flyve til voksede i juni til 44 mod 161 sidste år (charter undtaget). Der er dog langt færre afgange og ankomster. Derfor var andelen af udbudte ruteflysæder til og fra CPH blot 8,3 procent i forhold til juni sidste år.

Så denne sommer kigges der forgæves efter de normalt knap ni millioner rejsende i juni, juli og august:  Både danskere og svenskere, der flyver på ferie, og de udenlandske turister og forretningsfolk, der kommer til landet.

”Som verden ser ud lige nu, forventer vi et fald i antal rejsende denne sommer på omkring 85 procent. Det betyder, at Danmark vil miste op mod 1,5 millioner udenlandske turister og forretningsfolk i sommermånederne. Det er dyrt ikke blot for luftfarten men også for hele den danske oplevelsesøkonomi med f.eks. hoteller, kultur og restauranter,” siger kommerciel direktør Peter Krogsgaard.

Små lysglimt i mørket
I juni rejste 151.085 igennem terminalerne – et fald på 94,9 procent i forhold til samme måned sidste år. Der blev i gennemsnit talt 4.870 passagerer dagligt i juni, alt andet lige en stigning fra lavpunktet den 9. april, hvor der blot var 427 rejsende.

Normalt er der dog 83.000 rejsende dagligt og i sommerperioden ofte over 100.000.

”Luftfarten er forsat i dyb krise, og det vil vare længe endnu. Men der er heldigvis de første lysglimt at spore: passagerne og flyselskaberne er så småt begyndt at vende tilbage, og de første serveringssteder og den store TAX FREE har trukket gitteret op, så der i dag er åbnet omkring 20 af de 146 butikker og serveringssteder vi havde, før Coronaen knock-outede lufthavnen og alle virksomhederne herude,” siger Peter Krogsgaard.

Forventer vækst i juli
Det er også godt nyt, at væksten forventes at fortsætte i juli, men dog på et helt andet niveau end sidste år. I forhold til de ruter og frekvenser, der er meldt ud fra flyselskaberne, vil antallet af destinationer vokse til 85. Sidste år var der ruteflyvning til 167 destinationer.

Der er dog langt færre ruteflyvninger til de enkelte destinationer, så andelen af flysæder til salg forventes at lande på knap 28 procent i forhold til juli sidste år.

”Den gode nyhed er, at det igen er muligt at rejse ud og mærke dele af verden, holde ferie eller lave forretning. Den dårlige nyhed er, at der er meget, meget langt igen til vi ser noget der bare minder om situationen før Coronaen,” siger Peter Krogsgaard.

Tryg rejse i en Corona tid
For Københavns Lufthavn er det også afgørende at skabe tryghed, så rejseglæden og rejselysten langsomt kan vende tilbage. Derfor efterleves de fælles europæiske retningslinjer om mundbind, hygiejne og afstand i lufthavnen.

Det Europæiske sikkerhedsagentur for luftfart, EASA, har udvalgt CPH som en af foreløbig 15 europæiske lufthavne, der skal arbejde med ”best practice” for sikre og trygge rejser.

”Vi kan se, at de rejsende er dygtige til at efterleve de nye retningslinjer om masker og afstand – og det er vel at mærke retningslinjer, der gælder i alle de lufthavne, man i dag kan flyve til og fra. Det skaber også ekstra tryghed, at rejsen er forudsigelig,” siger Peter Krogsgaard.

Der er dog en generel undtagelse for at bære mundbind i terminalerne, når man sidder ned for at spise eller drikke. På grund af coronaen serverer de fleste flyselskaber i dag ikke mad ombord. Men mange rejsende har brug for at tanke lidt op inden flyrejsen. Det kan så ske i lufthavnen.

Udenfor Terminal 3 i et telt på Lufthavnstorvet har Region Hovedstaden et Corona testcenter. Der er ingen tidsbestilling, det er gratis, og podningen tager cirka fem minutter. Danske borgere kan få podesvar på sundhed.dk inden for 1-2 døgn, mens udenlandske borgere bliver kontaktet, hvis der er tale om et positivt testsvar.

Download Excel