15.01.2019

Rekord i CPH: 30,3 millioner rejsende i 2018

Københavns Lufthavn rundede en milepæl i 2018 og satte rekord med 30,3 millioner passagerer. Under halvdelen af de rejsende er danskere og sydsvenskere. I dag er det udenlandske rejsende på besøg i Danmark og udenlandske transferpassager, der flyver via CPH, der fylder mest i terminalerne. 

Aldrig før i Københavns Lufthavns historie er så mange rejst igennem terminalerne. Helt præcist 30.298.531 passagerer.

"Fremgangen i 2018 har været markant med 1,1 million flere rejsende. Det svarer til ekstra 16 fyldte Boeing 737 fly hver eneste af årets dage," fortæller administrerende direktør Thomas Woldbye.

Selv om danskernes rejselyst stadig vokser, så er flertallet af passagerne faktisk udenlandske turister og forretningsfolk på besøg i Danmark og udenlandske transferpassagerer, der flyver via CPH og videre ud i verden. I 2018 var 38 procent af de rejsende danskere, mens 62% var fra udlandet

"Det er afgørende for velstanden i et lille land som Danmark at være godt forbundet med resten af verden, så vi kan handle, udveksle viden og få investeringer og turister til landet. Vi kan se på udviklingen de seneste 10 år, at verden for alvor har opdaget Danmark. De udenlandske rejsende fylder godt i terminalerne - og dermed også i Danmark, " siger Thomas Woldbye

I 2011 tog Københavns Lufthavn den strategiske beslutning at fokuserer endnu skarpere på udvikling af markedet for inbound passagerer - altså udenlandske rejsende, der kommer til Danmark på ferie- og forretningsrejser.

Siden 2011 er antallet af udenlandske inbound-passagerer vokset med 51 procent, mens antallet af danske og sydsvenske outbound-passagerer er vokset med 31 procent.

177 internationale ruter fra CPH

Ved udgangen af året var der 177 direkte, internationale ruter til og fra København, heraf 41 lange ruter til destinationer udenfor Europa.

"Det er vigtigt for Danmark at være på verdenskortet - eller måske mere præcist det store verdens-rutekort. Derfor kæmper vi for at fastholde og udbygge CPH's position som Nordeuropas førende, internationale lufthavn, så vi kan leve op til regeringens luftfartsstrategi om at skaffe Danmark den bedst mulige tilgængelighed." understreger Thomas Woldbye.

Størst fremgang i Københavns Lufthavn var der i 2018 på de lange, interkontinentale ruter til destinationer udenfor Europa. Her voksede antallet af passagerer med hele 11 procent til i alt 3.611.444.

"2018 stod virkelig i Kinas tegn med nye ruter til Hong Kong, Beijing og Chengdu. Det har været et stærkt ønske både politisk og fra erhvervslivet at få bundet Danmark tættere sammen med Kina med flere direkte flyruter. Med et solidt samarbejde om de nye ruter er det lykkedes," siger Thomas Woldbye.

Der er også fremgang i trafikken til og fra USA, hvor der i dag er 10 direkte ruter. Sidste år rundede antallet antallet af amerikanske rejsende en million.

2018 var også året, hvor den længe ønskede rute mellem København og New Delhi i Indien kunne fejre et års jubilæum - med succes. Antallet af rejsende på ruten voksede med næsten 60.000.

I modsætning til de internationale ruter, så falder indenrigstrafikken i 2018 med 1,5 procent til i alt 1.586.728 rejsende. Det skyldes blandt andet, at flyselskaberne har skåret på antallet af indenrigsafgange på nogle ruter. Også de rene charterflyvninger kan notere lidt tilbagegang med 0,5 procent.

Årets sidste måned blev som resten af år præget af travlhed. Antallet af passagerer voksede i december med 3,4 procent til 2.047.381.

I december faldt også årets mindste rejsedag. 1. Juledag rejste 25.779 igennem terminalerne. Årets største rejsedag blev 25. juni med 109.399 passagerer.

 

Download Excel